El Tattoo del Tigre staat voor onvervalst muzikaal amusement. Het uit de kluiten gewassen mambo-orkest bevestigt dit nogmaals op hun nieuwe cd 'Chico Max'. Elf nummers die gaan van salsa over bossa tot mambo schallen met aanstekelijk vuur door de luidsprekers en laten duidelijk blijken dat deze muziek niet gemaakt is om stil op te blijven zitten.

Een ritmische pianobegeleiding laat de cd langzaam op temperatuur komen. Eens het slagwerk en kort daarna de blazerssectie hun steentje bijdragen barst het feest los. Meteen valt de sterkte van El Tattoo del Tigre op: een ijzersterke bigband-sound. Scherp hoog koper gesteund door stevig brommende trombones en vervolledigd met virtuoze saxen, vormen de blazerssectie van dit energievol orkest. Met een uitgebreide inbreng van percussie krijgt deze muziek een sterke gelaagdheid, zonder daarbij te druk te worden. 'Chico Max' brengt een heel gevarieerd programma met zowel snellere dansnummers - zoals daar zijn 'Mambo Neame', 'Come on-a-my House' en 'Mambo Wonderland' – als tragere ballads. Een voorbeeld van zo een ballad in Frank Sinatra-stijl is 'If You Break My Heart'. Hierin komt weliswaar uiteindelijk ook heel de bigband meespelen, maar de sfeer blijft veel intiemer. Een ander buitenbeentje is 'Bossa Rossa', een – de naam zegt het al zelf – Braziliaanse bossa nova. Het is opvallend hoe El Tattoo del Tigre hier met dezelfde instrumenten een veel subtielere en zachtere sfeer weet op te roepen. Dit is ook grotendeels de verdienste van het stemmige achtergrondkoortje. Daar waar het orkest qua stijl voortreffelijk presteert, durft de zang spijtig genoeg eens wat steken laten vallen. In sommige nummers drijft het Spaans werkelijk in een sausje van Zuidnederlands klankgebruik, wat een beetje vloekt met de fijne muzikale prestaties van zowel orkest als zangers.

Dat El Tattoo del Tigre zijn vak verstaat stond vroeger reeds als een paal boven water. Dit wordt met 'Chico Max' nog eens bevestigd. Het resultaat is oerdegelijke amusementsmuziek, die spijtig genoeg wel uit hetzelfde vaatje tapt als de voorgaande opnames. Temperatuur en bedwelmingsgraad zijn nog steeds in orde, maar veel nieuws valt er niet te bespeuren. Dit zal echter weinig tot niets afdoen van de ijzersterke live-reputatie die deze mambo-band terecht geniet.

Meer over El Tattoo Del Tigre


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.