Elbtronal Percussion zijn vier ritmische Duitsers die met verscheidene ritmische instrumenten een indrukwekkende geluidscollage maken. Deze wirwar wordt door hun label omschreven als nu-jazz. Afwisselende ritmische (solo)partijen van onder andere metalofoon, klokkenspel, bongo's, elektronische drums. vormen inderdaad een erg virtuoos klankspel, zoals bij deze muziekstijl het geval is. Verder werken de artiesten rond een vast thema dat herhaaldelijk wederkeert. Tot zover klopt de omschrijving dus.
De muziek die dit kwartet maakt reikt echter een stuk verder. Dankzij het gebruik van fijne samples en elektronische effectjes is de muziek op deze 'Drumtronic' plaat een soms goed dansbaar, stijloverschrijdend ritmisch spektakel geworden. Zo is 'Freak Taeb' een fascinerende, live ingespeelde drum 'n' bass track die erg oppeppend werkt. 'Puzzle Picture' is dan weer een bijna hypnotiserend breakbeatnummer dat een loom en opgeklopt gevoel op een intrigerende wijze combineert. Vaak vervalt de muziek op deze plaat echter tot een abstract, soms zelfs ambientesk schouwspel ('Kiretase', 'Song for Lea', 'Etude') dat net iets te vreemd en doelloos lijkt rond te zwerven. Op deze momenten maakt Elbtronal Percussion echte nu-jazz, maar komt het ensemble minder krachtig uit de hoek. Speciale bijdragen van marimba grootmeester Christopher Dell in nummers als 'ognoB gnoS' (nogal flauw woordspelletje) geven wel blijk van grote virtuositeit, maar komen op plaat niet direct spectaculair over. Dat is natuurlijk een spijtige zaak. Verder is de voorlaatste 'Remixed' track schijnbaar helemaal het noorden kwijt en klinkt deze door de computer gehaalde puzzel nogal druk en overdonderend. Afsluiter 'Claire de Lune', een drumloze cover van klassiek componist Debussy toont gelukkig aan dat deze Duitsers wel degelijk hun creativiteit kunnen omzetten in muzikale schoonheid.
Elbtronal Percussion zorgt in elk geval voor een klein uurtje leuk, afwisselend luistergenot. Voor een ritmisch live ensemble is dit best indrukwekkend. Het beluisteren van 'Drumtronic' spoort de luisteraar zeker aan om deze band eens live te gaan aanschouwen. Ondanks leuke elektronische snufjes en effectjes valt immers moeilijk te verdoezelen dat Elbtronal Percussion een podiumband is. Dat is iets om zeker in het achterhoofd te houden.

Meer over Elbtronal Percussion feat. Christopher Dell


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.