Wanneer dit album een aantal mensen bijzonder vertrouwd lijkt, dan klopt dat ook. Dit is immers een heruitgave van Eldritch' meest succesvolle album tot hiertoe. Hoewel deze schijf oorspronkelijk uitkwam in 1998 hebben de songs weinig van hun sterkte ingeleverd, al dient ook wel gezegd te worden dat de zwakkere punten niet zijn verdwenen. Het voornaamste nut van deze heruitgave is dan ook dat het origineel inmiddels als een tijdje uitverkocht is. Zoals het hoort, heeft het label er ook meteen een aantal onuitgegeven songs bij gegooid.

Dat Eldritch een tikje benadeeld is omdat de band afkomstig is uit Italië, mag wel eens gezegd worden. Behalve de over-the-top gaande bombastmetallers van Rhapsody In Fire is uitdagende metal immers behoorlijk zeldzaam, of althans nog niet aan de oppervlakte gekomen. Eldritch beweegt zich dan ook nog eens in een behoorlijk progressieve hoek, wat hen al helemaal buitenbeentjes maakt. Soms worden vergelijkingen met bands als Fates Warning getrokken en daar is zeker iets van aan: de melodieën primeren, de songs zijn allesbehalve hapklare brokken en zanger Terence Holler heeft wel iets weg van Ray Alder, frontman bij bovenvermelde groep. Visueel dan vooral, want helaas heeft deze jongen een iets minder zoetgevooisd zangapparaat dan Alder, in die zin dat Holler net wat nasaler en scheller zingt. Hij brengt zeker geen slechte prestatie, maar het is nu ook niet meteen om overdonderd door te worden. De rest van de band laveert trouwens geregeld tussen kwalitatief vrij aardige powermetal met een aantal vreemde tempowisselingen en flink wat afwisseling. Vooral de keyboards nemen een grote rol voor hun rekening op dit album, soms iets te groot. De futuristische partijen trekken zo sterk de aandacht weg van de overige muzikanten dat het licht storend kan overkomen. De hoes is overigens behoorlijk lelijk, maar dat is bij Eldritch wel vaker het geval.

Geen essentiële heruitgave, maar best een aardigheidje voor wie maar geen genoeg krijgt van progressief getinte melodische metal met veel keyboards. De meeste andere luisteraars zullen er vermoedelijk niet van wakker liggen.

Meer over Eldritch


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.