Onlangs werd er weer eens een compilatie-cd van Ella Fitzgerald op de markt gebracht. Vaak zijn zulke verzamelalbums weinigzeggende en gerecycleerde opnames van bedenkelijke kwaliteit. Het album 'Gold' is echter een mooie verzameling van 39 vertolkingen van Ella Fitzgerald uit de periode 1956-1662. Meer dan eens vergezeld door een schare strijkers en een bigband, zingt ze op deze dubbel-cd een smaakvolle combinatie bijeen van oprechte ballades en van ongelooflijk swingende up-tempo nummers en dito medium tempo standards.
De versies van 'Misty', 'A Fine Romance', 'Blue Skies' en vele andere van Ella's interpretaties mogen gerust onder de klassiekers gecatalogeerd worden. Met haar beroemde naturel en de bekende sensuele lage stem, heeft Ella Fitzgerald geen echte topmuzikanten nodig om uitermate te swingen. Maar zoals wel vaker is ze hier vergezeld door klassemuzikanten van uitzonderlijk niveau. Wel jammer dat de titels van de oorspronkelijke lp's niet in het cd-boekje vermeld staan. Ook de line-up van de verschillende stukken is helaas niet terug te vinden, al klinkt de aanwezigheid van Louis Armstrong overduidelijk. Niet alleen met zijn trompet staat hij aan Ella's zijde. Op een duetversie van 'They Can't Take That Away From Me' klinkt zijn unieke grauwe stem naast een rustig swingende Ella Fitzgerald. De live-versie van 'Mack the Knife' spant qua spontaniteit duidelijk de kroon. Wie haar nooit live heeft kunnen bewonderen, kan zich door deze opname uit 1960 een beeld vormen van wat voor een grote entertainer – mét inhoud! – ze ongetwijfeld geweest is. Moeiteloos baant ze zich een weg door dit fijn nummer, waarvan ze zich op het concert niet alle woorden meer herinnerde. Juist de manier waarop ze dit ongemak weet op te lossen, maakt van deze 'live in Berlin'-versie een juweeltje. Ook haar bekende Louis Armstrong-imitatie, met de growl die kenmerkend was voor deze zanger/trompettist/entertainer en legende, ontbreekt niet.
In elke bezetting die op dit album opduikt, is Ella Fitzgerald 'in charge'. Zonder de minste moeite draagt haar stem het geheel, ook al zingt ze vaak met een groot orkest. Daardoor valt het niet eens op dat er ook nummers in een intiemere bezetting op 'Gold' te vinden zijn. Onder de bekwame begeleiding van gitaar, piano, contrabas en subtiele drums, zingt de zangeres met eenzelfde grandeur én met eenzelfde oprechtheid. Naadloos lopen de verses en de thema's van tijdloze standards als 'These Foolish Things' en 'With a Song in My Heart' in elkaar over. Vooral in haar vertolking van 'Bewitched' is deze natuurlijke manier van vertellen om stil van te worden.
Deze compilatie biedt een mooie inkijk in een perfecte dwarsdoorsnee van het oeuvre van jazzdiva Ella Fitzgerald op haar best.

Meer over Ella Fitzgerald


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.