Folkrocker en poëet Elliott Murphy lijkt zijn creatieve bui te hebben. De combinatie van zijn passionele stem en het fervente gitaarspel van Olivier Durand strijkt zich zomaar even uit over 2 cd's – in totaal niet minder dan 22 nummertjes.
Met 'Green River' valt dit duo, ondersteund door 7 medemuzikanten, meteen met de deur in huis. Meeslepende singer / songwriterrock met veel Americana hoekjes opent wild om zich heenslaand en geeft alvast blijk van goed uitgebouwde arrangementen, gevatte refreinen en een ontzettend hoog 'blijft hangen' - gehalte. Vooral de emotioneel geladen stem van de New Yorker zelf zalft en lijmt alle nummers mooi aan mekaar en zwiert mooie teksten doorheen een geluidsspektakel dat het midden houdt tussen het beste van Bob Dylan, David Bowie, The Beatles, ... Elliott Murphy heeft in elk geval goed rondgesnuffeld. Traditionele countrynummers wisselen meer gospel geladen krachtmetingen af en bluesy kampvuurliederen mogen sfeer brengen tussen meeslepende tranenballades. Een mandoline, accordeon of harmonica vult hier en daar het spel van akoestisch gitaarwerk en vrije, open akkoorden op. Slechts één cover (Neil Youngs 'Bird') vervolledigt dit absoluut creatieve proces waaraan maar geen eind lijkt te komen (deze uitgebreide elpee is dan ook al de 26ste op rij van deze muzikant). Hoewel allround gitaarspeler Olivier Durant een handvol liedjes mee geschreven heeft, getuigen alle nummers immers van een goddelijke kunst om gevatte popliederen te maken. Dat maakt van deze reuze dubbelaar een ware luisterplaat. Zelfs het extra bonusnummer 'Ground Zero' kan in deze context en tijden van anti-Amerikanisme gerust getolereerd worden vanwege zijn intieme en toch diep overtuigende karakter (hoewel de afwisselend Frans / Engelse zang niet echt zo overtuigd overkomt).
Hoewel elk nummer op zich een uitgebreide analyse zou kunnen ondergaan en teksten tot in het eindeloze kunnen ontrafeld worden, is het voornaamste toch de fijne luistersfeer en het afwisselende popkarakter dat deze dubbelaar voor zich laat spreken. Elke luisterbeurt (die met alle plezier ondergaan wordt) overtuigt meer en meer de absolute klasse van deze wereldplaat. Nu al een evergreen.

Meer over Elliott Murphy feat. Olivier Durand


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.