Emilie Autumn is goed op weg om een fenomeen te worden. Niet noodzakelijk omwille van de bekendheid van haar muziek, maar vooral door haar beeltenis, die enorm vaak opduikt op het internet. Nu ja, een niet onaardig uitziende dame met een overduidelijke gothic-look als breekbaar edoch gestoord poppetje: het kan ook alweer tellen qua imagovorming. 'Opheliac' is haar album en het is een even bizarre ervaring als haar uiterlijk.

Het is al bijzonder snel duidelijk dat dame Emilie Autumn volledig dient gesitueerd te worden in de wondere wereld van de gothic en misschien zelfs wat industrial, ook al bevat dit album bar weinig industrial-invloeden. Wie evenwel behoorlijk stevige songs verwacht, is eraan voor de moeite. Zowat elke song is volledig gebaseerd op een stevige drumbeat waar een klassiek instrumentarium (al dan niet uit een keyboard getoverd) een resem melodieën op speelt. Boven dat alles zweeft de stem van Autumn, die wel meer dan eens laat horen een puike zangeres te zijn, al is het soms alsof haar bereik niet zo breed is. Maar zelfs in dat geval weet zij zich behoorlijk uit de slag te redden en doet ze haar uiterste best met wat ze kan. Het grappige contrast tussen de soms lichtjes militaristisch aandoende drumbeats (daar is dat industrialtintje mogelijk weer) en haar geregeld frêle zang is wel leuk, maar ook vrij snel uitgewerkt. Dat er in elke song ook muzikaliteit zit in de keyboardlijnen die vaak klassiek aandoen, is soms moeilijk om te horen, omdat dit vaak wat naar de achtergrond wordt verdrongen. Nu hoeft het niet per se de hele tijd bombast avant la lettre te zijn, maar louter stem en drums is niet altijd een garantie dat de aandacht behouden blijft en dat is hier ook soms te merken. In het begin klinkt het allemaal bijzonder leuk en aardig, maar dat effect ebt weg na een paar songs. Wat overblijft is een album dat zeker aardig is, maar toch niet altijd kan overtuigen.

Wie een zwak heeft voor aparte dames in het gothic milieu zal zich waarschijnlijk geen buil vallen aan deze plaat, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit geen echt opzienbarend album is. Het luistert lekker weg en heeft wat aardige momenten, maar een grote meerwaarde mag het ding nog niet toegedicht worden.

Meer over Emilie Autumn


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.