Zoals de bandnaam doet vermoeden, is deze band afkomstig uit Duitsland. Te oordelen aan de lieflijke titel zou een tweede vermoeden kunnen rijzen dat dit best eens black metal zou kunnen zijn, en dan zou dat vermoeden volledig kloppen. Echt vriendelijk is de muziek van dit infernale viertal immers niet, integendeel. Alles hakt en blaast maar door aan een welhaast onmenselijke snelheid, maar ergens op de weg is Endstille de pakkende songs blijkbaar vergeten.

De band kiest er voor om af te wisselen tussen het Engels en hun moedertaal. Hoewel sommigen mogelijk het Duits in deze context vrij fout gaan vinden, is er geen twijfel mogelijk dat het ietwat militante karakter van deze taal black metal nog net dat beetje onmenselijker laat klinken, dus wat dat betreft heeft de band een goeie keuze gemaakt. Vocalist Iblis heeft een nogal doorsnee raspende, hoge strot en wat de man zoal zingt/schreeuwt/uitkotst is behoorlijk onverstaanbaar, maar dat het niet zal gaan over bloemetjes en bijtjes mag duidelijk wezen. De gitaren, die bepotelt worden door ene L. Wachtfels, klinken volop als een stofzuiger die behoorlijk zware toeren maakt na aangesloten te zijn op een straaljagermotor. Dat het drumwerk van Mayhemic Destructor en het baswerk van Cruor al even onmenselijk en snel zijn, hoeft eigenlijk geen vermelding. En toch... er mist iets aan de aanpak van Endstille. De betere bands die snelle black metal spelen, wisselen geregeld af met tempi en schrijven over het algemeen ook pakkender riffs. Bij Endstille gaat een nummer naadloos over in een ander zonder dat er noemenswaardige variatie in zit. Het blaast en tiert maar verder zonder een enkel pakkend moment. Dat de heren dan nog een nummer hebben dat 'I Am God' heet, komt overigens behoorlijk flauw over, om te zwijgen over het heel lauwe 'No Heaven Over Germany'. 'Endstilles Reich' mist vaart (pun intended) en punch om te kunnen beklijven.

Als dit black metal van wereldklasse is, zoals de bio belooft, dan schort er toch wat aan die indeling. Dit is een plaatje zoals er maandelijks honderdduizenden worden geproduceerd: lauw, flets en vooral zonder ballen.

Meer over Endstille


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.