De Gothenburgsound van de melodische death metal kent vandaag een horde bands, waarvan het merendeel wat aanmoddert om de hoogte van bands als In Flames of Dark Tranquillity te bereiken. Dat is althans grotendeels zo in de Europese scene, want buiten een aantal uitzonderingen als Nightrage of Dimension Zero is het huilen met de pet op. Niet qua kwaliteit maar wel qua originaliteit. De Amerikaanse jonge volgelingen met neus voor Gothenburg is vaak interessanter. Zo bewees Darkest Hour reeds dat melodieuze death metal en hardcore perfect kunnen samengaan en ook Enforsaken zoekt een eigen invalshoek.
Dat is dit stelletje jonge honden wonderwel gelukt. Enforsaken zoekt het meer in de richting van de oude gitaarhelden, genre Iron Maiden. Met andere woorden, deze band wil terug de nadruk leggen op fijnzinnig gitaarwerk, waarin virtuositeit en luistergenot hand in hand gaan. Het is ze voor het grootste deel vlotjes gelukt. Voor het grootste deel, want soms is de nadruk op de ingewikkelde dubbele gitaarpartijen iets té. Dat is hoegenaamd geen beletsel, maar sommigen hebben nu eenmaal liever wat meer beuk- en hakwerk dan flitsende solo's en melodielijnen. Elke track op 'The Forever Endeavor' bulkt van de verwijzingen naar zowel Iron Maiden als In Flames. Enforsaken speelt overduidelijk death metal, getuige daarvan zijn de lekker gortige zang/brul van Steve Sagala en de regelmatig opduikende uptempo passages, waar drummer David Swanson loos mag gaan. De band gebruikt relatief weinig dubbele basdrums, wat ze des te effectiever maakt wanneer ze wel toeslaan. De gitaren scheuren en hakken, maar in de tussentijd worden er links en rechts melodietjes en een paar solo's gedrapeerd wat alles vlot verteerbaar maakt. Eigenlijk mag gerust gezegd worden dat Enforsaken een vrij lage instapdrempel heeft precies omdat het nergens té extreem wordt. Dat heeft geen weerslag op de songs, want die zijn gewoon sterk. De mix werd overigens verzorgd door levende legende James Murphy (Death,Obituary, Testament), die epische afsluiter 'All For Nothing' mag voorzien van een spetterende solo en zo dat nummer meteen tot hoogtepunt van de plaat bombardeert.
Er bestaat weinig twijfel dat Enforsaken best eens hoge ogen kan gaan gooien met een schijf als 'The Forever Endeavor' onder de arm. De songs zijn aanstekelijk, goed doordacht en bijna perfect uitgewerkt en bezitten het nodige adrenalinegehalte voor wilde taferelen, hetzij voor een podium, hetzij in de woonkamer. Dit is een band om te koesteren.

Meer over Enforsaken


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.