Een nieuwe Kerstperiode betekent een nieuwe Enya-cd, daar kan stilaan een kalender op afgestemd worden. Dat is ook geen wonder. De zangeres lijkt met haar typisch Keltisch, Gaelische muziek wel een verpersoonlijking van de kerkelijke liturgie. De sacrale engeluitstraling van deze Ierse dame zit daar allicht voor iets tussen. 'And Winter Came', de negende plaat van Eithne Patricia Ní Bhraonáin ofte Enya speelt helemaal in op dat gevoel. De twaalf liedjes (toeval of niet, dit is immers een heilig getal in de Christelijke leer) mogen dan geen vertolking inhouden van het Kerstverhaal, ze spelen wel in op een donker, stil en fonkelend jaargetijde waarin sterren en sneeuw symbool staan voor een witte, maagdelijke heiligheid. Op die manier brengt Enya een eigen, enigszins vermomde Kerst-cd uit.

De eerste frappante vaststelling: op een aanhangsel na is deze plaat volledig in het Engels gezongen. Die afsluitende uitzondering, een Gaelische vertolking van 'Stille Nacht' ('Oíche Chiúin'), is dan ook de meest directe knipoog naar het traditionele eindejaarsfeest - bij nadere studie blijkt ook 'O Come, O Come, Emmanuel' een Kerstverhaal te bevatten -. Dat maakt in elk geval dat deze muziek wat aan mystiek inboet, maar wel veel beter die winterse, emotioneel krachtige sfeer kan weerspiegelen. Merk daarom gerust de winterbelletjes in 'White Is in the Winter Night' op. Tweede vaststelling: op muzikaal gebied brengt 'And Winter Came' nauwelijks vernieuwing (een uitzonderlijke, elektrische gitaar in 'My! My! Time Flies!' niet te na gesproken). Dat wil zeggen dat ook deze cd weer de perfectie zelf nastreeft op gebied van harmonieuze muziek en een erg fijn uitgekiende balans opzoekt tussen echoënde engelzang, hemelse achtergrondkoren, orgel en traditionele Ierse instrumenten. Verder volgt de plaat een organische lijn van instrumentale, ingetogen en ritmisch opgewekte nummers en weer terug. Hier is dus geen ruimte voor eentonigheid, ondanks nog steeds erg typische, etherische ingrediënten.

'And Winter Came' blijkt een heerlijk eindejaarssnoepje voor ware Enya-fans en liefhebbers van broze, spirituele muziek. Wie deze artieste overdreven theatrale en pseudosacrale dingen wil toeschrijven, krijgt hier een reden om de tenen nog eens extra te krullen. Het blijft echter moeilijk om een wereldwijde verkoop van 70 miljoen platen en vier Grammy Awards zomaar te passeren. De kerstboom staat alvast nog klaar.

Meer over Enya


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.