Erick de Armas is een in de jaren 60 in Havana geboren Cubaan, die momenteel in België woont. Hij mag zijn geboorteland dan wel ontvlucht zijn, zijn hart blijft duidelijk aan de andere kant van de oceaan. Dat blijkt uit de uitzonderlijke manier waarop hij de heimwee naar en de liefde voor zijn land in de gevoelige nummers van deze cd weet te vertolken. Misschien is dit wel de gezamenlijke verdienste van alle muzikanten die aan deze cd hebben meegewerkt (maar de rest is Cuba niet ontvlucht). Muziek maken gebeurt zelden alleen.
Op 'Alivio y recuerdo' brengt de Armas een aantal origineel Cubaanse liederen, bewerkt en gearrangeerd door David Linx. En die arrangementen zijn op zijn minst geslaagd te noemen: frisse en gevarieerde orkestraties met af en toe het gebruik van fluit, trompet of cello. Alle nummers zijn te beschrijven als jazz-ballads, maar met Zuidamerikaanse invloeden: son, rumba, soms samba. De sfeer van de nummers is echter zeer intimistisch door de kleine bezetting en blijft sprankelen door een subtiel gebruik van drum en percussie. Alles staat echter in het teken van de liederen. Dat merk je ook aan de aandacht die besteed is aan de verstaanbaarheid van de tekst. Kraakhelder en loepzuiver brengt de Armas zijn boodschap over, een boodschap van vooral liefde: zij het dan liefde voor zijn geboorteland, voor zijn geboortestad of voor een vrouw die ontbreekt. Bovendien staan de teksten in drie talen in het boekje zodat ook een eventuele gebrekkige kennis van het Spaans geen belemmering mag vormen om de boodschap van de liederen te begrijpen. De stem van de Armas is relatief open van timbre zonder echter te scherp of te schel te worden en leent zich uitstekend voor dit soort werk.
Deze cd is als debuutplaat zeker geen vergissing, maar is zeker interessant voor wie ook eens iets anders dan Buena Vista Social Club uit Cuba wil leren kennen: een cd met stuk voor stuk gevoelige en eerlijke getuigenissen.

Meer over Erick De Armas


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.