In eigen land doet Eva Ayllón stadions vollopen en wordt ze op handen gedragen voor de kracht en authenticiteit waarmee ze de Afro-Peruviaanse muziek vertolkt. Op het kruispunt van de autochtone Indiaanse, Hispano-Europese en Afrikaanse invloeden ontstond in Peru een mestizo-mengeling van muziekstijlen bekend als 'landó', 'festejo' en 'vals', drie muziekstijlen die ze diep in haar hart draagt en levend wil houden in de Peruaanse cultuur. Dat ze behoorlijk actief in die ambitie, getuigen de meer dan 20 albums die ze sinds begin jaren '70 al op haar naam heeft staan. Alhoewel ze niet helemaal onbekend is in het Noordelijk halfrond, wil ze met deze CD haar ambitie om de Peruaanse muziek met de hele wereld te delen kracht bijzetten en richt zich met 'The Afro-Peruvian Legend' specifiek op het Westerse publiek.
Dat Eva Ayllón een doorwinterde muzikante is, is al vanaf het eerste nummer duidelijk. De passie, kracht en zelfzekerheid die door alle nummers heen gonst, bruisen van de naturel waarmee de 'Queen of Landó' zich van 'haar' muziek bedient om haar verhaal te vertellen. Met een typische halfhese en dansende stem wordt meteen duidelijk dat deze muziek ontegensprekelijk Latino is. De mengeling van Spaanse gitaren, typische Zuid-Amerikaanse ritmes met een Afrikaanse toets, karakteristiek voor rustige 'lando', opzwepende 'festejo' en luchtige 'vals' passen verder naadloos in dit plaatje. 'The Afro-Peruvian Legend' is overigens een perfect album om kennis te maken met deze specifieke stijlen: op bijna encyclopedische wijze passeren we eerst 'Negra Presuntuosa', gematigd ritmische landó, dan 'Ingá', een opzwepende festejo en 'Para Que', een broeierige 'vals'. Het album bestrijkt dan ook het hele spectrum van pure feestmuziek zoals het festejo-nummer 'Raices Del Festejo – Le Dije A Papá' tot een 'Love Boat'-achtige bolero 'Que Somos Amantes' Geen nood voor wie even verloren zou zijn in al deze stijlen: op de CD-hoes staat naast elke titel proper aangegeven in welk vakje het nummer thuishoort.
Eva Ayllón laat zich omringen door ijzersterke muzikanten die de diversiteit zonder problemen aankunnen. Gitaren die flamenco-achtige virtuositeit zoals in 'Cuando Llora Mi Guitarra' afwisselen met typisch ritmisch gitaarwerk uit de Andes zoals in 'Jolgoria de Eva', slagwerk dat salsa afwisselt met Afrikaanse ritmes, viool, fluit en piano. Voor het salsa-nummer 'Cuando Llegue La Hora' draaft er zelfs een obligate blazerssectie op en staat een heel achtergrondkoor mee op de set.
The Afro-Peruvian Legend is een perfecte introductie voor iedereen die kennis wil maken met de culturele mengelmoes die vorm heeft gegeven aan deze authentieke Peruaanse muziek. De hoge kwaliteit, de passie en overtuigende zang van Eva Ayllón en de feilloze muzikale begeleiding maken van dit album een aanrader voor elke Latino-muziekliefhebber.

Meer over Eva Ayllón


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.