Onder de vrij gladde oppervlakte van ons Vlaamse muzieklandschap borrelt aardig wat (zwart) metalgeweld. Reeds lange tijd bloeit er een scène van speed-, black en deathmetal en regent het obscuur vinyl, demo's en beperkt uitgegeven plaatjes in dit weinig gekende wereldje. Helaas is het slechts weinige groepen gegeven om uit deze duisternis te mogen treden. Onze noorderburen hebben het anders aangepakt en zijn de meer zweverige Keltische en Gotische kant op gegaan, waardoor groepen als Within Temptation, The Gathering, After Forever en vele nakomelingen nu wel degelijk het grote publiek bereiken. Ook in Vlaanderen wordt deze stroming aangehangen, zo getuigt het Belgische powermetal zestal Everglow.
Op de tweede demo van Everglow, 'Turn Back Time', wordt stevig wat afgespeeld. Twee gierende gitaren, een razendsnelle drum en snel rollend basspel zorgen voor een permanente geluidsmuur waar zangeres Cindy Baert met haar stem mooi kan afglijden. Die zweverige zanglijnen zijn overigens de enige constante in dit vijf nummers tellende schijfje, want Everglow aarzelt niet om afwisseling te zoeken in gothic (met symfonische keypartijen), razendsnelle speedmetal (met oppeppend drumwerk), stevige trash (met opspringende baspartijen) en zelfs een vleug hardrock (met jengelende gitaarsolo's). Aan variatie is, net als aan tempo, op 'Turn Back Time' dus geen gebrek. Dat siert de groep. Zonder enige moeite laat deze demo zich immers fijn uitleven. Vloeiende melodielijnen en aangenaam herhalende partijen verhogen verder de toegankelijkheid van deze muziek. Enige spijtige factor is dat zogenaamde "vrouwen-metal" snel aanleiding geeft tot vergelijkingen en dat Cindy niet geheel overtuigend uit de hoek komt. Enkele schoonheidsfoutjes als een korte aarzeling in opener 'Loneliness' of het regelmatig terugkeren van vuilere accenten die in open zang erg hard opvallen, durven het fijngevoelige oor al eens te storen. Laat dit de pret niet bederven. Doordat het tempo erg hoog ligt en strak wordt aangehouden, gaat het hier om details. In de titeltrack worden de teugels nog feller aangetrokken. Een sneller opgeklopt ritme van bas en drum wordt achterna gezeten door snedige gitaarriffs en met een vervormde stem beladen. Gelukkig vormt het daarop volgende, wederom zweverige 'Mystery' weer een beetje een verpozing. Everglow voelt zich op dit plaatje duidelijk thuis.
Na een vijfjarig bestaan klinkt deze band op zijn tweede demo erg af en volwassen. De naar gothic neigende zang die in de muziek van Everglow centraal staat, mag nog iets voller en overtuigender, maar de prima kwaliteit van dit plaatje stuurt alvast aan op een mooie toekomst. Hopelijk ligt die niet enkel in obscure kelders van gammele jeugdhuizen.

Meer over Everglow


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.