Begin dit jaar bracht het Utrechtse Beluga Recordings de eclectische verzamelaar 'Blue4coldRed4warm' uit met daarop een voorproefje van het werk van tal van inheemse en uitheemse elektronica-artiesten die in de toekomst een fullalbum zouden uitbrengen op het label. De eerste die nu daadwerkelijk mag opdraven met een langspeler is de Deense eenmansact EX-PMX. Voor Experiments of Peter MaX - zo heet het project voluit - gebruikt de Deen bijna uitsluitend instrumenten die hij zelf bouwde van elektronisch afval, gaande van koffiezetapparaten, waterpijpen, infraroodcamera's tot computerchips en afgedankte synths, videorecorders, tv's en luidsprekers. Vandaar dus de ietwat bizarre albumtitel 'Scrapheap Bi*recycled'.

Peter Max volgde een opleiding 'beeld en geluid' aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en werkte de voorbije jaren vooral aan video-performances en installaties. Daarnaast hield hij zich ook bezig met grafische kunsten en bizarre muzikale live-acts als 'Banaan' en 'Plaat'. Om maar te zeggen dat de man zich doorgaans graag in de marge van de populaire kunsten ophoudt. Muzikaal klinkt EX-PMX dan ook als een zeer hippe, edoch weinig subtiele bastaardzoon van Aphex Twin en Vive La Fète. EX-PMX' steekt zijn voorliefde voor overstuurde beats, tegendraadse bleeps, clicks en kitcherige elektropunkgitaren niet onder stoelen of banken, daar is op zich niks mis mee. Alleen hoopt men als luisteraar al na de tweede track dat er snel wat verandering komt in het zaakje en dat gebeurt hoegenaamd niet. Tien tracks lang ramt Peter Max (al dan niet zijn eigen) schreeuwerige vocalen, synths, bassen, gitaren en een rits huis-, tuin- en keukengeluiden door een distortioneffect, nu eens ondersteund door een housy 4/4-beat, dan weer een loodzware breakbeat of typische rechttoe rechtaan rockdrums. Op een podium is dit soort muzikaal knip en plakwerk voor hyperkineten ongetwijfeld hoogst vermakelijk - zeker als je EX-PMX voorstelt tussen zijn zelfgemaakte instrumenten - maar op plaat wordt zoiets al snel slaapverwekkend en irritant. Een energetisch beukende track als 'Bulldog' kan met zijn hypnotische oerbaslijn, strakke White Stripes-achtige drums en catchy vocals op een dansvloer flink wat schade aanrichten, maar schiet zijn doel in een iets meer eisende huiskameromgeving jammerlijk voorbij. Hetzelfde vergaat het de andere tracks: veel energie, heel wat humor en goede wil, maar redelijk weinig inhoud.

'Scrapheap Bi*recycled' is in die zin vooral een plaatje voor dj's die af en toe een flinke streep vuile electrotrash in hun sets willen smijten of diehard fans van nuanceverslindende bitcrushers en distortionpedaals. De naar afwisseling en subtiliteiten hunkerende muziekliefhebber heeft hier dus weinig of niets te zoeken, tenzij een plotse aanval van migraine.

Meer over EX-PMX


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.