'Defunctus in Heresi' is een opvallend album, vooral omdat het afkomstig is uit onverwachte hoek, namelijk Luxemburg. Het Groothertogdom staat niet onmiddellijk bekend als een grote leverancier van metalacts, maar afgaande op wat Ex Inferis presenteert primeert kwaliteit boven kwantiteit. De muziek bevat elementen van zowel black en death metal als enige vleugjes thrash, weet het vijftal die tot een mooi samenhangend geheel te kneden en er een volledig eigen draai aan te geven. Dat wordt vervolgens nog eens afgemaakt met een bijzonder verzorgde verpakking: dit alles maakt 'Defunctus in Heresi' een opwindende ontdekking.

'Dawn of the Faith Surgeons' mag de luisteraars opwarmen. Dit nummer is een spookachtige intro die de sfeer oproept van een verlaten slagveld in de Middeleeuwen. Dode soldaten zijn her en der verspreid en de zon zakt langzaam in het Westen, waardoor een griezelige rode waas over de doden trekt. Links en rechts steken restanten van speren en banieren de lucht in als macabere boompjes. Maar wanneer een mens het niet verwacht barst de hel los. Ex Inferis vliegt er vervolgens met een rotvaart vandoor en adempauzes zijn er nauwelijks. De band werkt met twee vocalisten; dat is te zeggen: Fabrice neemt de hoge, schrille zang voor zijn rekening terwijl drummer David de lage grom mag produceren. Dat geeft vaak leuke afwisselingen wanneer beide schreeuwlelijkerds tegen elkaar duelleren. Wanneer Ex Inferis het gaspedaal diep induwt speelt de band splijtende black metal. De gitaren raggen en snijden met een scherp, haast galmend geluid, terwijl de ritmesectie verwoede pogingen onderneemt om de tel er netjes in te houden. Maar het is niet enkel snelheid dat de klok slaat: zodra dit vijftal afremt, komen er snelle polkaritmes kijken en laveert de band in de richting van explosieve thrash en death metal. 'Blood Soaked Apostasy' of 'Seek No Salvation' bewijzen dat Ex Inferis zonder enige moeite overschakelt tussen die twee verschillende stijlen terwijl het nooit geforceerd klinkt.

Ex Inferis levert een bijzonder puike prestatie en 'Defunctus in Heresi' is een meer dan aangename verrassing. De twaalf tracks van dit album zitten netjes in elkaar en de plaat biedt voldoende afwisseling tussen razernij en bijtende sloomheid. Vermoedelijk is dan ook het enige wat in Ex Inferis' nadeel speelt het feit dat ze uit Luxemburg komen. Waren dit Scandinaviërs, dan zaten ze al lang bij een gerenommeerd label.

Meer over Ex Inferis


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.