De heren van Exile Parade, een nieuw product uit de Britse rockindustrie, zijn bezig aan een pittige opmars richting mainstream rock. Begin 2008 overtuigden ze met de single ‘Fire Walk With Me’ al meerdere rock n roll-fans van het eerste uur en werden ze reeds opgepikt door VPRO 3voor12 die hen de titel ‘single van de week’ cadeau gaf. Nu komen ze naar buiten met hun debuut EP ‘Brothel Ballet’, de voorbode voor hun verdere carrière.

De lovende woorden van de verschillende media zijn zeker niet onterecht; muzikaal staan deze Britten er al sterk voor. De muziek klinkt typerend tegenover andere rockbands maar desondanks weten ze toch de clichés uit de rock n roll-trukendoos te vermijden. Exile Parade staat voor volle gitaarrock, die een zwaardere, ‘Amerikaanse’ afwisseling biedt op de hedendaagse britpop verspreid over slechts zes nummers.

De veelzijdigheid van de zanger Daniel Lomax is een belangrijke en uitgespeelde troef. Voortdurend balanceert deze jongeman tussen ruig en hoog en haalt hij hiermee enkele malen scherp uit. Waar zijn stem ruim en volwassen klinkt op ‘Heart Into Suicide’, zo zingt Lomax dan weer verrassend vuil en snedig op ‘Man is Sick’. Deze laatst genoemde knalt er meteen in met fors cymbaalwerk dat zijn gelijke kent bij stoere Amerikaanse bands als Queens Of The Stone Age. Deze vergelijking houdt stand dankzij de vuile gitaarriffs en vettige baslijntjes die in deze song vervat zitten.

De band is kennelijk nog steeds op zoek naar een duidelijke richting binnen dit ruime genre. Hierdoor komen er meerdere facetten van de rock n roll aan bod, al verloopt dit niet altijd met hetzelfde succes. Zo bouwt het laatste lied ‘Son Of God’ de ganse tijd op naar een teleurstellende anticlimax, een flauw einde in contrast met de vijf voorgaande nummers. Wie daar even doorheen kijkt, ziet gelukkig dat hen een degelijke toekomst te wachten staat.

Met deze korte EP levert Exile Parade een mooie CV af om in de toekomst festivalweides te vullen én plat te spelen. Nu vergt het enkel de kunst om hun troeven verder uit te werken en de paar minder geslaagde songs links te laten liggen op het komende debuut album.

Meer over Exile Parade


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.