Dat het altijd net dat beetje groezeliger, dat tikje scherper, ja, dat beetje bruter kan, bewijst Exmortem. Deze death metalband is nooit vies geweest van een portie sonisch terrorisme, maar het is pas op 'Nihilistic Contentment' dat Exmortem voor het eerst met scherp schiet en een dodelijke regen van muzikale kogels laat neerdalen op een nietsvermoedend publiek.
Het is in elk geval geen vrolijke boel bij deze Noren. 'The Human Rape Symphony', 'Fix of Negativity', het zijn slechts twee titels uit een opus vol geweld en haat. Exmortem is in elk geval geen typische dertien-in-een-dozijn death metalband. Dat komt voornamelijk doordat Exmortem in zijn sound veel invloeden van black metal laat doorsijpelen. De gitaren staan niet lager dan laag gestemd maar zijn eerder scherp en produceren een geluid waar de Engelse taal een perfecte omschrijving voor heeft: abrasive. Het schuurt, het wringt, het snijdt aders open. Die verwijzingen naar black metal komen ook regelmatig tot uiting in de schreeuwpartijen. Toegegeven, er wordt vaak diep gebruld, maar de ijselijke kreten die regelmatig de revue passeren, refereren meer dan eens aan het zwart gevlerkte broertje van death metal. Waarom is Exmortem dan geen black metalband? De ontegensprekelijke groove en techniek die deze band beheerst bewijzen dat. Exmortem's metal is druk en verspringt regelmatig van versnelling. Tekstueel zit de band ook duidelijk in een death metalhoek. Vadertje Satan is volledig afwezig. Hoe het geval ook zij, Exmortem slaat netjes een brug tussen twee verwante stromingen. Door dat te doen boren ze in elk geval interessant songmateriaal aan. Daarom is het des te vreemder dat 'Nihilistic Contentment' zo aanstekelijk werkt, aangezien eerder werk van deze iconoclasten toch niet meteen tot de verbeelding sprak. Vermoedelijk is de uitgekiende mix van brutaliteit en technisch kunnen deze keer tot het ideale niveau gekomen.
Exmortem is luid, bruut en scherper dan een versgeslepen scheermes. De tien tracks op deze plaat scheuren dan ook door het vlees en laten geen spaander heel van het meubilair. 'Nihilistic Contentment' is één lillende brok puur doodsmetaal.

Meer over Exmortem


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.