Colombia is een land met vele muzikale schatten. Salsa, cumbia, vallenato en vele andere stijlen zijn thuis in dit Zuid-Amerikaans land dat grenst aan zowel Stille als Caraibische Oceaan. Expreso Buenas Peras is afkomstig uit Tolima, in het centrum van deze culturele mengelmoes, en in hun muziek vermengen ze traditionele Colombiaanse ritmes met geïmporteerde Afrikaanse slavenpercussie en hedendaagse rock.
'Severo Poder' laat horen dat de Peras weten waarmee ze bezig zijn. Hoewel het uitgangspunt van hun nummers sterk kan verschillen, is het eindresultaat een solied en homogeen geluid: stevige rock waarbij het niet uitmaakt of de energie dan wel uit een gitaar of uit een accordeon geperst wordt. De cd begint zeer sterk met "El Cajonero". Percussionist Bocanegra trekt de cd op gang met een opzwepende roffel op zijn bongo's. Daarna mindert het nummer geen seconde de druk op het gaspedaal. De aggressieve accordeon doet er zelfs nog een schepje bovenop en geeft dit nummer net dat ietsje meer met zijn tegendraadse melodie. Twee nummers later is het diezelfde accordeon die 'Cumbiando' laat starten. Het normaal zo vriendelijk ritme van de cumbia wordt hierbij vakkundig opgehitst tot een krachtige protestsong. Deze trend wordt nog een tijdje aangehouden bij de volgende song: 'La Pelona'. Ook merengue blijkt hier niet veilig voor de Tolimese Expreso. Gesteund door een blazersectie die weet hoe er getoeterd moet worden, is dit nummer een sneltrein met het geluidsniveau van een straaljager: sterk af te raden voor hartlijders maar des te beter voor feestneuzen. In sommige nummers beperkt het endogene accent zich tot de toevoeging van traditionele percussie. 'Poder Pijao' is hier een goed voorbeeld van: een volbloed rock-song krijgt extra steun van typisch tromgeroffel. Behalve verhalen over hoe een getrouwde vrouw versierd moet worden, snijdt de Expreso ook eerder zwaarwichtige thema's aan zoals de corruptie in de Colombiaanse oligarchie en de extreme stratificatie van hun maatschappij: "La hipocresia ha colmado mi paciencia / [...] / severo poder el que debes tener / no importa la clase a la que perteneces / energia, tolerancia, hermandad, mas paciencia". Het is echter niet zo dat 'Severo Poder' enkel voor zijn boodschap waardevol zou zijn.
Met zijn krachtige ethno-rock en goed uitgebalanceerde nummers is Expreso Buenas Peras een zeldzame vogel die niet vaak in onze streken te horen is. Enige klein puntje van ergernis op deze cd is de mixing: het lijkt alsof elke muzikant vlak naast je hoofd zijn ziel uit zijn lijf staat te spelen, maar er weinig versmelting van het geluid is. Ondanks deze laatste kanttekening is 'Severo Poder' een machtig staaltje grensoverschrijdend vakmanschap.

Meer over Expreso Buenas Peras


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.