Zoals de titel wel doet vermoeden, omvat deze cd een liveopname van de Britse groep Ezio in hun thuishaven Cambridge. Het hart van de groep wordt gevormd door twee gitaristen: de blanke Ezio Lunedei en de zwarte gigant Mark "Booga" Fowell, twee meter groot en ongeveer even breed. Op dit album krijgen we zo 80 minuten gitaarkunstjes voorgeschoteld, helaas wel nooit echt flitsend of betoverend genoeg, zodat het heel wat moeite kost de volledige cd in één ruk uit te beluisteren. Vooral de laatste twintig minuten bestaan voornamelijk uit een klappend en juichend publiek dat om meer schreeuwt. De gitaristen beginnen daarop dan maar wat te improviseren, iets waar ze best wel goed in zijn, maar een kwartier lang is toch wat van het goede teveel. De keuze voor een livecd kan in vraag gesteld worden. De helft van het repertoire van Ezio bestaat uit ballades die het vooral van hun intimiteit moeten hebben. Voor een groot publiek is het bereiken van zo'n intimiteit natuurlijk aartsmoeilijk en deze nummers zouden op een studioalbum dan ook beter tot hun recht komen. De andere helft van de nummers begeven zich meer op het terrein van rock'n'roll. Op liveconcerten brengen ze waarschijnlijk wel ambiance maar op cd wordt de luisteraar helaas niet meegezogen in dat enthousiasme, zoals wanneer Ezio het publiek laat zingen in '59 yards' of 'Deeper' of de ellenlange en pocherige introsolo van 'Moonburn': plezant om mee te maken, veeleer irritant als men in zijn zetel zit.

Men moet de twee wel nageven dat ze een serieus stukje kunnen spelen. (Luister naar de prachtige Zuid-Amerikaans klinkende solo in 'Braver Than You Are'!) Het is ongelooflijk wat ze uit hun akoestische gitaren krijgen en het lijkt soms alsof er tien gitaristen tegelijk aan het jammen zijn. Bovendien worden hun loepzuivere en eerlijke songs (samples, loops of ander elektronisch materiaal zijn nergens te bespeuren) ondersteund door een degelijke band die goed op hen en elkaar is ingespeeld. Ezio Lunedei heeft geen uitmuntende stem, maar men hoort wel dat hij zijn hart en ziel legt in zijn zang zodat het geheel weer iets aandoenlijks krijgt, zoals men in de twee beste nummers 'Mermaid Song' en het aangrijpende 'Thousand Years' duidelijk kan horen.

Conclusie: als je echt wilt genieten van deze band, ga ze dan zeker live bekijken veeleer dan deze cd te kopen. Deze opname is meer een collector's item voor de diehardfans van Ezio.

Meer over Ezio


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.