Dat Fairyland afkomstig is uit Frankrijk, mag toch een klein wonder heten. Immers, hoewel onze zuiderburen de laatste jaren steeds nadrukkelijker aanwezig zijn in de metalwereld, gaat het vooral om beukers van formaat. In vergelijking daarmee pakt Fairyland het toch wat subtieler aan: tijdens het beluisteren van hun muziek komen namen als Blind Guardian en Rhapsody of Fire meermaals opduiken, wat zeker niet de minste referenties zijn. Dit album is dan ook een toonvoorbeeld van hoe degelijke bombastische metal hoort te klinken.

Zoals het elke goede soundtrack beaamt, wordt er afgetrapt middels een bombastisch opbouwende intro die 'Endgame' inzet. De toetsen en strijkers worden overigens op heel het album niet gespaard. Wat dit combo onderscheidt van het gros van de menigte is dat zij niet te beroerd zijn om in die keyboardsectie voornamelijk zuivere piano aan het woord te laten. Een gedurfde zet, maar eentje die zijn vruchten afwerpt, want het geeft Fairyland een leuke touch. Het drumwerk van Piwee is solide, het gitaarspel van Anthony Parker is sober wanneer het sober moet zijn en uitbundig indien nodig. Het vijftal wordt makkelijk vergeleken met het Italiaanse Rhapsody of Fire, maar daarbij dient gezegd dat deze heren een pak minder bombast gebruiken en eerder voor de eenvoud kiezen. Lichte folkaccenten her en der (een akoestisch gitaarriedeltje, een pianodeuntje of gezellige samenzang) halen de naam Blind Guardian boven, wat een veel logischer vergelijkingspunt is. Zanger Max Leclercq vervangt de Spaanse Elisa Martin (ex-Dark Moor) en dat blijkt een gouden zet te zijn: zijn timbre past perfect bij dit soort muziek en hij haalt elke noot zonder overbodige kunstgrepen te hoeven uithalen. Hoewel het hele album aardig wegluistert, blijken songs als 'Eldanie Uellë' of 'Anmorkenta' toch het meest op te vallen dankzij doordachte compositie en vitaal gebruik van toetsen en koren, maar eveneens eerder klassieke metalinstrumenten als daar zijn de alomtegenwoordige elektrische gitaar.

Hoewel Fairyland allesbehalve nieuwe paden betreedt, laten de heren toch duidelijk horen dat ze de kneepjes van het vak kennen. Toegegeven, het niveau van bijvoorbeeld Blind Guardian halen ze nog net niet, maar dat lijkt in dit geval een kwestie van tijd te zijn.

Meer over Fairyland


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.