Fat Jon the Ample Soul Physician is een manusje van alles van de dance. Met een verleden in soul, hiphop en freejazz en samenwerking met zowel nu-elektronica artiesten zoals (dubster) Pole en (click 'n' cutartiest) Styrofoam, als etnische groovemasters Talib Kweli of Rakim, heeft deze kerel al van veel walletjes gesnoept. Na zijn recente verhuis naar Berlijn presenteert deze dansvloerverwenner nu zijn derde soloplaat, die zich mooi nestelt in het triphop en souljazz hokje.
Fat Jon heeft zijn naam niet zozeer gestolen aan zijn omvangrijk figuur (hoewel die er ook mag zijn!). Wat de man meer eigen is, is zijn voorliefde voor beats waarvan de bastoon vaak erg diepe frequenties bereikt. Zowel bas als subbas worden optimaal benut en verspreiden een vrij warme gloed die de verder nogal kale beats ondersteunt. Dat verklaart ook allicht de titel van deze plaat die tegelijkertijd donker in zijn ondertonen over komt, als zich lichtzinnig en luchtig presenteert. Kort geknipte, vrouwelijke zangmomenten en vrolijke, melodieuze thema's zorgen voor een heerlijk cocktaillounge gevoel. Hoogtepunt hiervan is misschien wel 'Everywhere' dat uit een sample van Alan Parsons ("As far as my eyes can see / there are shadows approaching me" uit het voortreffelijke 'Old and Wise') een diepe, hakketakkende jungletrack laat vertrekken. Over het algemeen speelt deze frontman van de hiphopformatie Five Deez echter vooral met triphopbeats. Rustig kabbelende ritmen die zo weggesprongen lijken uit de platencatalogus van het Mo Wax label schuifelen voorbij en worden overgoten met een aardig vleugje spacejazz dat afkomstig is van piano of trompet. Dankzij stuwende synthgolven worden geestelijke horizonten ruimschoots verkend. Ondanks zijn nogal zwaarwichtige naam heeft Fat Jon the Ample Soul Physician de kunst van de eenvoud aardig onder de knie. Soms dwarrelt die eenvoud iets te subtiel weg naar de achtergrond, maar over het algemeen straalt deze plaat vooral een gevoel uit van sereniteit en heerlijk relaxte loomheid. Dankzij een erg spitsvondige keuze van geluidsbronnen en melodische loops is 'Lightweight Heavy' een heerlijk organische, langdurige trip door het wonderland van Fat Jon.
'Lightweight Heavy' opent met een dijk van een pianorif die met cello ondersteund wordt. Al heel snel springt een heerlijk schuifelende hiphopbeat in. Vanaf de eerste noten al valt de introverte stijl en klasse van deze plaat op. Zeventien nummers lang wordt de luisteraar letterlijk verwend met een caleidoscopische jazzmengeling van quasi instrumentale triphops. Zonder zich daarmee op te dringen, steekt Fat Jon bij deze met gemak helden als dj Cam of Kruder & Dorfmeister naar de kroon. Hoogst aan te raden!

Meer over Fat Jon the Ample Soul Physician


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.