De kop is eraf: het akoestische hiphoporkest, zoals ze zichzelf noemen, heeft zijn eerste ep uitgebracht. Vier jaar na hun geboorte heeft het tiental mannen met oranje broek en witte marcellekes vijf songs opgenomen die niet verbleken naast het werk van hun grote voorbeeld Youngblood Brassband.

De formule is krek dezelfde, zozeer zelfs dat men geneigd is om het mooie ‘Gospel’ te zien als een doorslagje van Youngbloods ‘Is An Elegy’, een song waar Eminem stikjaloers op moet zijn. Toch is deze band meer dan een variation sur. De opener ‘Higher Learnin’’ breekt los met een stevige baritonsax, loopt over in een zoete trompetsolo gedragen door de rest waarna de zang overneemt. MC Aftawords vult beheerst zijn strofes waarna telkens saxen en kopers overnemen met een prinsheerlijke trombonesolo over halfweg. R&B-zangeres Liz A Ku en trompettist Sam Vloemans trekken ‘You Better Wait’ omhoog, met duidelijke verwijzingen naar het werk van Buckshot LeFonque. De groove in ‘Full Blast’ zit buitengewoon strak met als gast-MC Saimn-I op bastrombone Pieter Kindt. Mooi door elkaar lopende saxlijnen en funky trompetten maken ‘Prolific’ tot een hoogtepunt als afsluiter van hun eerstgeboren geesteskind.

Eén ep is natuurlijk te weinig om grote meningen op te bouwen, maar ze zijn er alvast in geslaagd de sfeer van hun live-sound op deze studio-opnames te behouden. En dat is niet iedereen gegeven.

 

Meer over Fatback Brass Band


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.