Het Noorse Fenomenon brengt met 'Hourglass' een debuutplaat vol electropop waarbij gretig verwezen wordt naar de foute synthklanken van de jaren '80. Vergelijkingen met hun landgenoten van Röyskopp komen niet uit de lucht vallen, maar waar Röskopp meer nadruk legt op een combinatie van ietwat spookachtig elektronicasferen en intrigerende downbeat, wil Fenomenon met zijn muziek de dansvloer op.
Alle nummers werden genoemd naar films of tv-series uit de tachtiger jaren. Zo is 'Lucy Said' een ode aan de receptioniste Lucy uit Twin Peaks. Het openingsnummer heeft meteen hitpotentieel. De zangpartij en de synths hebben iets etherisch en de beat zorgt voor een sloom dansgevoel. Vioolsynths en computerbliepjes vullen de zweverige akkoordenreeks op. 'Space Continuum' begint met gefilterde drums die leuk met de stereokanalen spelen. Een lome, mollige bas komt erbij en de drums krijgen hun pure klank weer terug. Tegenritmes, tussenroffeltjes, accenten zorgen voor een origineel drumpatroon dat wordt toegedekt met een melancholische sprei van synthviolen, een pianomelodie en weerkerende vluchtige, echoënde computerlijntjes. 'Space Conitnuum' is één van de betere nummers op de plaat met zijn vele oog voor de drumdetails. 'Trouble Takes Flight' huisvest een lage Depeche Modeachtige zanglijn en een uit Kraftwerk weggelopen mainframebreak. Ook hier zijn, jammer genoeg, dwalende synths en zagerige computereffecten volop van de partij. 'Everyone Wants to Rule the World' is een verkeerde cover van de o zo foute gelijknamige hit van Tears of Fears uit, uiteraard, de eighties. De versie van Fenomenon is zo mogelijk nog kwijleriger, zeemzoeteriger, kitscheriger en potsierlijker dan het origineel. Walgelijk vage pianoakkoorden, lelijke orgelversierinkjes, een platte 4/4 beat en gladde, afgevlakte stemmen weten geen moment te boeien. De kakofonie van klanken verkracht de gehoorgang meerdere malen, weest gij allen gewaarschuwd!
'Hourglass' bevat vijftig minuten poppy retro-dansmuziek die zeer verzorgd is en enkele leuke ideetjes bevat. De twee Noren van Fenomenon komen echter te weinig verrassend en te afgeborsteld uit te hoek om echt te boeien.

Meer over Fenomenon


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.