Fleet Foxes is een band uit Seattle die het moet hebben van pastorale zangharmonieën en sfeervolle, folky klanktapijten. Het kwintet rond frontman Robin Pecknold bracht eerder dit jaar de uitstekende 'Sun Giant' ep uit, die hen meteen internationale aandacht opleverde. Met deze titelloze debuutplaat gaat Fleet Foxes verder op de ingeslagen weg. Net als de ep werd 'Fleet Foxes' geproduceerd door Phil Ek, bekend van zijn werk met The Shins, Built to Spill, Modest Mouse en het legendarische Unwound.

De artistieke invloeden die begin dit jaar op 'Sun Giant' te horen waren, zijn niet van de minsten: zowel de alternatieve countryfolk van 60's supergroep Crosby, Stills, Nash & Young als de hedendaagse classic rock van Midlake en My Morning Jacket klonken door in Fleet Foxes' galmrijke songs. Daarnaast voorzag producer Ek het mini-album van een weidse, warme klank die aanleunde bij de soft rock van America en Tom Petty en zelfs het scorewerk van Ennio Morricone. Omdat 'Fleet Foxes' slechts een paar maand na 'Sun Giant' uitkwam, werd terecht verwacht dat de band niet radicaal van richting zou veranderd zijn. Inderdaad, uit opener 'Sun It Rises' blijkt meteen dat Pecknold en de zijnen hebben vastgehouden aan hun rijke sound: de vocale harmonieën zijn opnieuw hoogontwikkeld (voor het rocklandschap althans), de muziek staat terug perfect in dienst van de zangpartijen en het geheel galmt alsof de opnames plaatsvonden in dezelfde kerk of hangar. Ook op songgebied lost Fleet Foxes de verwachtingen in: 'White Winter Hymnal' is op zich al bijna voldoende reden tot aankoop, maar Fleet Foxes stapelt de argumenten snel op: 'Tiger Mountain Peasant Song' is in zijn herfstige eenvoud een werk van pure melancholie en het bijna episch te noemen 'Ragged Wood' blijft ondanks de vele plotwendingen natuurlijk en spontaan klinken. De Amerikanen houden dit hoge niveau schijnbaar moeiteloos aan doorheen het hele album. Enkele uitzonderingen als 'Your Protector' en afsluiter 'Oliver James' kunnen wat minder boeien, maar deze kleinere parels doen niets af aan 'Fleet Foxes'' indrukwekkende flow.

Met dit titelloze debuutalbum bewijst Fleet Foxes zijn aanzienlijk talent en lossen Pecknold en zijn maats de verwachtingen moeiteloos in. Aangezien 2008 tot dusver geen uitzonderlijk jaar is geweest op het gebied van indiereleases, mag het niet verbazen als 'Fleet Foxes' hoge punten scoort in de eindejaarslijstjes.

Meer over Fleet Foxes


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.