De grote black metalgolf is stilaan haar hoogtepunt voorbij, waardoor de death metal opnieuw meer en meer in het voetlicht treedt. Dat heeft voor gevolg dat er weer veel te veel slappe kost tevoorschijn kruipt en dat het bijzonder moeilijk wordt om door de bomen het bos nog te zien.
Er zijn dan ook bands die met graagte de kettingzaag hanteren. Fleshgrind hoort daar duidelijk bij. De bandnaam alleen al verklapt waar het dit Amerikaans viertal om te doen is: sonische moord en doodslag. En al wie 'Murder Without End' te horen krijgt zal dat beamen. Subtiliteit is niet besteed aan Fleshgrind en de band hakt dan ook stevig door als een gediplomeerde slager. Nochtans moet Fleshgrind oppassen voor de vaste valstrikken van het genre: de generische sound, zowel qua muziek als qua zang. De productie is groezelig, maar niet slecht. De wat zompigere sound past zeer goed bij deze stijl van death metal, die zowel elementen van goremetal (de expliciet bloederige teksten) en grindcore (de occasionele snelheidsduiveltjes) bevat. Dat logge geluid is typisch Amerikaans, maar de laatste tijd waren het vooral Nederlandse bands die met verve het gros van Amerikaanse brute death metalbands naar huis speelden. Goede voorbeelden daarvan zijn onder meer Severe Torture en Pyaemia. Een wat uniform geluid is niet iets waar Fleshgrind op zal afgerekend. De monotone brulkikker is dat wel. Er zit verdomd weinig variatie in de grafstrot van Rich Lipscomb en da's bijzonder jammer. Het is nog veel erger dat veel bands dit maar niet willen snappen. Nochtans is met de rest weinig mis: het tempo ligt vrij hoog, de techniek is voor een keertje niet duizelingwekkend en de broodnodige 'groove' zit ook goed. Het drumwerk is meer dan uitstekend, maar dat is niet verwonderlijk wanneer duidelijk wordt dat ene Derek Hoffman (ook wel bekend als vellenmepper van Gorgasm) de drumstek heeft ingevuld.
In feite is Fleshgrind een perfect voorbeeld van brute Amerikaanse death metal. Alles zit juist, maar de sound en uitvoering is al zodanig veel geadopteerd dat het bijna voorspelbaar wordt. 'Murder Without End' geeft wat het belooft en verzorgt iedereen met een acute nood aan stevige death metal, maar in de stroom van releases zal dit niet meteen hoge ogen gooien.

Meer over Fleshgrind


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.