'"Deep Visions"' is het debuutalbum van Floating Mind, een elektronisch project waarvan een zekere Roberto Vitali het meesterbrein is. Uitgebracht op het kleine Urgence Disk-label, dat gespecialiseerd blijkt te zijn in "duistere" muziek, brengt dit album een moeilijk definieerbare lading. Zelf beschrijft Vitali zijn werk als "deep electro ambient", waarschijnlijk het enige compromis dat voor deze cd genomen werd.

Opener 'Ambient Work' begint met vrij scherpe, onregelmatige echo's van klikkende en zoemende geluiden die een koude en kille sfeer van vochtige druipsteengrotten oproepen. Langzaam verschijnt er een op en neer golvende drone die deze sfeer wat tegenwerkt. De weerbarstige beginidee ontwikkelt zich echter rustig verder, tot er ook een soort van ijle melodie verschijnt in dezelfde klank als de drone. Deze wint langzaam aan kracht en laat op een bepaald ogenblik de ijzige echootjes volledig van het toneel verdwijnen. 'Extrem', het volgende nummer op het album, heeft een veel duidelijker metrum: een ronde, botsende bas is bijna het hele nummer hoorbaar. Daarnaast heeft dit nummer niet het ijzige van het eerste nummer, maar eerder iets gedetermineerd en een gevoel van onstopbaarheid. Zo heeft elk nummer op dit album wel zijn specifiek karakter. In 'Transformer' zijn er bijvoorbeeld veel industriële zaag-, schuur- en knarsgeluiden te horen. 'Voices' is dan weer heel ruimtelijk, met zwevende harmonieën en haarfijne geluidjes.
De meeste nummers op '"Deep Visions"' zijn opgebouwd uit ofwel gonzende drones ofwel ritmische basispatronen waarboven elektronische landschappen zich langzaam ontplooien. Hoewel de drones alomtegenwoordig zijn, domineren ze het klankbeeld niet. Het zijn eerder fijne bliepjes, gezoem, gesuis, vibrerende belletjes, elektronische ratelaars en af en toe een vervormde stem die op de voorgrond treden. De algemene sfeer straalt een soort van verlatenheid uit, maar zonder daarbij overdreven depressief te klinken. Hoewel Floating Mind zijn album opdeelt in elf duidelijk herkenbare delen, is het toch te beluisteren als één grote wegglijdende gedachtengang. Dit komt doordat Vitali vaak zo goed als volledig afziet van een duidelijk hoor- en voelbare beat. Waar dat wel het geval is, zijn de overgangen nooit al te bruusk. Vanaf "Robotik Life", het nummer waarin naar een strakker ritmisch patroon wordt overgegaan, blijft ook het basistempo onveranderd.

Hoewel Floating Mind zijn elektronische basisingrediënten tot een intrigerend complex verhaal weet te kneden, blijven de sferen die op '"Deep Visions"' tevoorschijn komen toegankelijk voor de luisteraar. Dit is een debuutalbum dat een beloftevolle toekomst voorspelt.

Meer over Floating Mind


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.