Al in de jaren '90 sluimerde bij Peter Claes, Tim Geyskens en Timmy Van Dijck, enkele gelijkgestemde muzikanten de idee om een muziekgroep op te richten. Onzeker over wat het juist zou worden huurden ze samen een huis in het immer hippe Scherpenheuvel. Gitarist Jo Neyskens kwam genoeg over de vloer om bij de groep ingelijfd te worden en langzamerhand begon Flowers For the Few vorm te krijgen. 'Away From the Numbers' is hun eerste worp die ze, zoals het ware doe-het-zelvers betaamt, uitbrachten op hun eigen label Unwelcome Guest.

Het album steekt van wal met een sprankelende gitaarintro die de luisteraar voorbereidt op het dromerige kantje dat altijd wel ergens achter de hoek ligt te loeren, als het al niet voluit tentoongesteld wordt. 'Anything' is een aangename en logisch opgebouwde rocksong die, zoals de meeste andere nummers, de belangrijkste plaats reserveert voor de gitaren. Die dialogeren soms met de stem, bijvoorbeeld in 'Nowhere'. 'The Game' heeft door de herkenbare harmonieën en het wat nasaal gezongen refrein een vrij hoog Smashing Pumpkins-gehalte maar dat wordt algauw ontkracht door de down-tempo maar heel strak gedrumde ballade 'Walking in Line'. In dit nummer, dat de rustige en sterkere helft van het album inluidt, speelt Flowers For the Few met dynamiek, echo-effecten, voice-overs en subtiele gitaaraccenten. 'Fever Dream' bouwt op van een verstild didgeridoogezoem naar een stevig rockende soundscape als achtergrond voor de half gesproken vocalen.

Flowers For the Few staat met één been in de postrock en met het andere in de gewone rock. In het eerste genre tonen ze zich op deze plaat van hun beste en meest inventieve kant maar ze doen er zeker niet slecht aan om ook een aantal actievere nummers op hun repertoire te hebben. Als visitekaartje kan deze korte debuutcd zeker tellen.

Meer over Flowers For the Few


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.