Liefhebbers van blaasmuziek die de reputatie van de Foden's Richardson Band kennen en een blik op hun repertoire werpen, zullen zeker oordelen dat dit geen slechte cd kan zijn. Inderdaad, deze brassband heeft een serieus palmares opgebouwd in de diverse Britse concours: twaalf keer de Nationals, negen keer de British Open en vijfmaal de Masters. In 1992 wonnen ze tevens de Europese Kampioenschappen.

De vlag 'Concert Classics' dekt de lading volledig. Geen enkele brassbandliefhebber zal de neus ophalen voor een concertprogramma als dit: stuk voor stuk gaat het om klassiekers, van de openingsmars 'The President', over de 'Grand March from 'Aida'' en 'Rule Britannia' tot Widors 'Toccata'. Als het over studio-opnames gaat, is de kans niet denkbeeldig dat diezelfde liefhebbers al een of meer versies van de genoemde werken bezitten. Mooie muziek, dat wel, maar de meerwaarde is bedenkelijk. Euphoniumspeler Glyn Williams mag drie keer schitteren in 'The Holy Well', 'Myfanwy' en 'Rule Britannia', maar deze drie werken staan ook al op zijn solo-cd 'Virtuosi'. Twee tracks, 'Fanfare and Flying Theme from E.T.' en 'Born on the Fourth of July', verschenen in 2003 al op de cd 'Epic Themes'.

Bovendien bevat de hoesinformatie veel small talk over de stukken maar er is hoegenaamd niks te vinden over de periode van de opnames. Normaal zou dat geen probleem zijn, ware het niet dat Foden's de voorbije jaren vier dirigenten heeft versleten. Na hun zege op de Britse Nationals van 1999 met Nicholas Childs volgden Russell Gray (die duidelijk niet in de beste verstandhouding vertrok maar nu wel Brits kampioen is met Leyland), Thomas Wyss, Simon Stonehouse en huidig dirigent Gary Cutt. Nergens vind je ook maar wie wat dirigeert. Op de twee foto's herken je wel Cutt en Stonehouse maar ook hier geen verdere uitleg. Een cd in dit genre en met zo'n programma verdient meer en betere hoesteksten. Op hun vorige cd 'From Russia With Love' ging het al die richting uit: daar waren Russell Gray en Roy Newsome de dirigenten maar de hoestekst vertelde niet in welke werken.

Let wel: geen enkele van de tracks is ondermaats. Grimethorpe, YBS, Cory, Black Dyke en de International Staff Band of The Salvation Army echter wagen zich tenminste nog aan boeiende en/of vernieuwende projecten. 'Concert Classics' heeft vrij veel weg van goedkoop geldgewin.

Meer over Foden's Richardson Band


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.