Redenen genoeg dus om deze cd met veel argwaan ter hand te nemen. Vooraleer de cd te beluisteren, kan men zich aan nog een hoop dingen ergeren. Zo is de groepsfoto wel recent genomen, met de huidige dirigent Gary Cutt. De opnames van 2003 werden gemaakt onder Russell Gray, die in vreemde omstandigheden de band moest verlaten maar intussen zijn gram haalde door met Leyland Brits Nationaal Kampioen te worden. Redenen genoeg dus om deze cd met veel argwaan ter hand te nemen. Voor de jongste werd Roy Newsome ingehuurd, die tegen zijn gewoonte in erg oppervlakkige hoesteksten kladde. Je moet trouwens al goed zoeken om een vermelding van beide dirigenten te vinden.

Al deze eerste indrukken zijn echter bedrieglijk. Deze cd bevat mooie muziek van enkele van Ruslands beste componisten, die bovendien hier ook uitstekend wordt gebracht. Iets anders kun je niet verwachten van een band die al decennialang tot de absolute top in de brassbandwereld behoort. Voor brassband is dit trouwens erg dankbare muziek. Newsome schrijft in zijn tekst dat deze Russische klassiekers erg geschikt zijn voor brassbands, maar dit verhaal mag gerust worden uitgebreid tot Oost-Europese klassieke muziek en fanfare, brassband en (misschien in iets mindere mate) harmonie. Beide moeten het hebben van melodieën en een atmosfeer die zowel buitengewoon droefgeestig als plechtig of feestelijk kan zijn. Uit het repertoire van Rimsky-Korsakov werden drie werken gekozen: 'Sheherazade', zowat zijn bekendste werk, het balletachtige 'Le Coq d'Or' (uit zijn laatste, gelijknamige opera) dat na een rustig begin uitgroeit tot een ware climax en 'Dance of the Tumblers' dat eveneens uit een opera komt, meer bepaald 'The Snow Maiden'. Tsjaikovski mocht evenmin ontbreken: uit zijn oeuvre komen het opgewekte 'Cossack Dance' en het beklijvende slotnummer '1812 Overture', een van de geniaalste Russische composities. '1812' is trouwens uitgegroeid tot een favoriet in het brassbandrepertoire. In het 'Adagio' uit de tweede symfonie van Rachmaninov zorgt cornettist Mark Wilkinson met zijn solo voor heel wat ontroering, terwijl collega Leah Williams op alto het vooral moet hebben van haar virtuositeit in de 'Concert Etude' van de onbekende Alexander Goedicke. 'Adagio', 'Concert Etude' en 'Ouverture 1812' mogen samen met Prokofievs 'March Opus 99' tot de hoogtepunten van deze cd worden gerekend. Het modernste werk op deze cd is 'The Firebird' van Stravinsky al moet ook nog het 'Adagio' uit Spartacus van Khatsjatoerjan zeker vermeld. Shostakovich' 'Folk Festival' is de enige track die een beetje tegenvalt.

'From Russia With Love' blijkt ondanks de ongunstige voortekenen toch een waardevolle cd. Natuurlijk zijn er van deze muziek al ettelijke klassieke arrangementen verschenen. Behalve voor brassbandliefhebbers kan deze schijf ook nuttig zijn voor die liefhebbers van klassiek die met de kwaliteiten van de brassband nog niet vertrouwd zijn.

Meer over Foden's Richardson Band


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.