Footloose is een Zweeds trio uit Malmö dat met 'Imprints' een debuutplaat uitbrengt die dertien vrije improvisaties bevat. De hoofdrol wordt vaak gespeeld door gitarist Mats Holtne die uitpakt met schrikwekkende geluidseffecten en trieste, sobere gitaarlijnen. Bassist Mattias Hjorth zet met zijn volle, dragende geluid echter vaak de hoofdlijnen uit. Peter Nilsson is een zeer spaarzaam drummer en kiest voor subtiele klankkleur aanvullingen en ingetogen accenten. Na een aandachtige beluistering van de cd blijkt dat in Footloose elke speler een volwaardige actant is die de improvisatie naar een hoger niveau probeert te tillen. De collectieve sound van Footloose is er één die zweeft tussen het griezelig koude en het warme poollicht.
'Imprint IV' is een meer contemplatieve improvisatie van het freejazztrio. Zagerige, bijna sinusachtige akkoorden van Holtnes gitaar vullen de ruimte op met een plotse attack. Hjorth is het anker. Hij begint met de Holtnes zweverige akkoorden in het hoge register uit te diepen met een lichte toon. Algauw geeft hij de improvisatie meer body door diepe, naargeestige frases over de gitaar te leggen. Het trio geniet duidelijk van ademruimte en steekt het nummer vol dreigende pauzes. De aanwezigheid –of liever de afwezigheid- van drummer Nilssons benadrukt de spanning. Nilssons vult de basbasis plots op met een korte, doffe snaarslag die zijn zwijgen doorbreekt. Dan trekt hij zich weer terug om slechts zacht op de achtergrond te fungeren als potentiële dreiging met sporadische cimbaalstrelingen. Hjorth neemt de leiding in 'Imprints VIII'. Met een botsende, droefgeestige baspartij creëert hij twee stemmen. Nilsson valt dan in met een breed gamma aan abrupte slagen. Na een tweetal minuten mengt de gitaar zich even in de conversatie met een hoge, repetitieve en knullige frase die zelfs wat aan latinjazz kan denken. Na nog een kleine rust laat hij weer van zich horen en bewijst dat hij de jazzkneepjes onder de knie heeft. 'Imprints X' is een agressievere improvisatie waarbij Holtne begint met een chaotische mix van ruis en hoge, overstuurde atonale combinaties. Nilsson roffelt hakkelend de hele drumset af en zorgt voor een bezeten dynamiek.
Stilte werkt steeds bedreigend in 'Imprints'. Footloose is een veelbelovend trio dat enkele interessante soundscapes tevoorschijn tovert. De drie spelen uitstekend op elkaar in, maar blijven soms net iets teveel hangen in dezelfde formules. Al bij al is dit zeker een boeiende cd om te beluisteren.

Meer over Footloose


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.