Fort Lauderdale maakt de gekste sprongen: wat begon als een uitlaatklep om elektronische beats en gitaarwerk te combineren is voorlopig geëindigd bij 'Pretty Monster', een verzameling psychedelische songs die op het eerste gehoor recht uit de jaren zeventig komen.
Het Engelse duo Steve Webster en Toby Jenkins -samen F.L.- hebben bijna letterlijk elke noot gespeeld op dit werkstukje. Naar eigen zeggen werd de plaat een monster dat een eigen leven ging leven en heeft dit beide heren meer dan een jaar in de ban gehad. De schoonheid van de songs dwong hen echter om het geheel 'Pretty Monster' te noemen. 'Abbey Road' van The Beatles was "naar eigen zeggen" tijdens de opnames een grote inspiratiebron en dat valt dan ook sterk te horen, samen met een overduidelijke fascinatie voor David Bowie. Heel het album baadt in een psychedelische sfeer en de gemiddelde luisteraar waant zich al snel in een ander tijdperk... Het Hammond-orgel en de luie rock van 'Sexy Creature' laat niks aan de verbeelding over: volgens de heren Webster en Jenkins is het nog steeds 1974. De aanstekers kunnen daarna de lucht in bij een gevoelige ballade zoals 'Prey To The Store' en zo lijkt het album één groot anachronisme te worden, alleen de complexe structuur van de composities verraadt wanneer de songs werden opgenomen. Steve en Toby geven meestal een onverwachte draai aan hun liedjes die bewijst dat ze het experiment nog niet helemaal hebben afgezworen. Op 'Rock 'n' Roll' worden twee gitaarlijnen zwierig door mekaar gevlochten terwijl er spaarzaam een synthesizermelodie wordt toegevoegd : twee songs lijken door mekaar te lopen en het zijn net zo'n details die van 'Pretty Monster' een minimeesterwerkje maken. De Bowie-invloed weerklinkt als een droeve echo doorheen alle tracks, maar de heren missen natuurlijk het charisma van de Thin White Duke om hier wereldwijd mee te kunnen scoren. Fraaie arrangementen rollen keer op keer als een rode loper uit de boxen en in elk nummer duikt wel een onverwachte uithaal op piano of viool op die het geheel boeiend houdt.
'Pretty Monster' is allesbehalve een monster, eerder een schatkist van wondermooie songs die vaak met één been in de jaren zeventig staan en dat is zeker geen schande. Fort Lauderdale's fascinatie voor psychedelica en een ongewone songstructuur maakt hen één van de beste bands van het moment en deze plaat is daarom een aanrader voor jong en oud.

Meer over Fort Lauderdale


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.