In eigen land is de Nederlandse Francien Van Tuinen een gevierd zangeres. Sinds ze daar in 1997 immers het Dutch Jazz Vocal Concours won, nam ze al twee cd's op. Na 'Despina's Eye' en 'Tuindance', verscheen onlangs de single 'On a Summers Day'.
Omgeven door vier uiterst degelijke muzikanten brengt Francien Van Tuinen twee eigen composities. Titelnummer 'On a Summers Day' is een fijne popbalade waarin mooi binnen de lijntjes wordt gekleurd. Daardoor klinkt het nummer heel braafjes en clean. Diepgang wordt nauwelijks bereikt, maar misschien was dat ook helemaal niet de bedoeling. Als intro dubbelt de zangeres een lijntje met gitarist Jesse Van Ruller. Hierna geniet de melancholische tekst de ondersteuning en versterking van pianist Joost Swart, die met fraaie melodietjes de begeleiding van gitaar kleurt. Hij krijgt ook een korte solo, die hij zelf weet te begeleiden met aardige akkoorden op zijn Fender Rhodes. Voorts kwijten bassist Jeroen Vierdag en drummer Sebastiaan Kaptein zich van hun taak als leveranciers van een solide en monotone groove.
'No. Seven' is een pittiger stuk, mede dankzij Swarts Rhodes-klanken en de wah-wah-effecten van Jesse Van Ruller. Weer bewijzen Jeroen Vierdag en Sebastiaan Kaptein hun degelijkheid als ritmesectie. Nu herhalen ze niet meer tot in den treure hetzelfde patroon. De compositie bestaat immers uit verschillende delen. Hoogtepunt is ongetwijfeld Jesse Van Russels solo: zonder overbodige franjes straalt deze jonge, ervaren en uitzonderlijk getalenteerde gitarist een klasse uit, die het niveau van de muziek onmiddellijk omhoogtilt. Lang wordt dat niveau niet aangehouden: er wordt even 'geëxperimenteerd' met het overdubben van Van Tuinens stem, waardoor ze in een zeer banale improvisatie verglijdt. Enige remedie: fade out.
Het is moeilijk om met deze twee nummers een correct beeld te krijgen van Francien Van Tuinen. De composities lijken nogal leeg, al wordt dat door de prima begeleiding aardig verbloemd. Hopelijk durft deze jazzzangeres volgende keer wat meer van de platgelopen paden af te wijken.

Meer over Francien Van Tuinen


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.