Na hun krachtige debuutsingle 'Darts of Pleasure' is het snel gegaan voor deze Schotse band. Er werd een volledig album ineengestoken dat prompt de Britse hitparades bestormde en ondertussen ook aan deze kant van het Kanaal het mooie weer maakt.
Een en ander maakt dat de nietsvermoedende luisteraar zijn radiofrequentie al goed moet kiezen om niet constant overvallen te worden door 'Take Me Out'. Dat nummer geeft perfect aan waar het album voor staat: stevige, opgewekte gitaarrifjes, vloeiend gezang en een krachtige basaandrijving. Fun is het hoogste doel, waar ze met sprekend gemak geraken. Ook 'The Dark of the Matinée', de tweede single die uit het album gehaald wordt, heeft dezelfde kwaliteiten. De ritmesectie speelt erg strak, veroorlooft zich geen enkel zijspoortje en zorgt daarmee voor een overzichtelijk, opgeruimd geheel. De leuke sfeerwisselingen en de perfect vloeiende tekst maken de nummers compleet.
Daarmee is echter zowat alles gezegd. Alle nummers volgen het zelfde stramien waarin de aandacht iets teveel op het gitaarwerk ligt. De grote portie muzikale humor waarvan hun debuutsingle niet gespeend was, ontbreekt hier. Alleen het fantastische titelnummer is van de debuutsingle overgebleven. De geestige synthesizerdeuntjes of de vreemde duistere sfeer die de twee andere nummers op die single bevolken, zijn er dus niet meer bij. Wel is er een indigestie van goede, lekker vlotte, maar weinig van elkaar verschillende rocksongs. Eén daarvan is de opwindende liefdesverklaring aan "beautiful dance-whore" 'Michael'. De tegenstelling tussen de lichte chaos van het refrein en de verrassend lege strofes werkt perfect. Weer een schot in de roos van het hoogste doel: het plezier. Ook het huppende 'Tell Her Tonight' en het wat traag op gang komende 'This Fire' zijn leuke nummers, zodat de kwaliteit van het materiaal het gebrek aan grote variatie zeker compenseert. Dat ze deze zomer festivalweiden op hun hand gaan krijgen leidt geen twijfel. Op een verbazingwekkend goede plaat is het echter nog even wachten.

Meer over Franz Ferdinand


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.