De nieuwste opname van de jonge Duitse bariton Dietrich Henschel is volledig gewijd aan liederen van Franz Schubert. De cd bevat een intelligent opgebouwd programma met als centrale thema's nacht, dood en zwerven. Bekende en minder bekende liederen wisselen elkaar af.
De grote tweestrijd voor zangers die zich als liedzanger willen profileren blijft die tussen tekst en muziek. Slechts weinigen slagen er overtuigend in om beide aspecten tot één geheel te smeden. Dietrich Henschel is duidelijk iemand die vooral de tekst wil laten primeren. Zo is zijn dictie tot op de letter verstaanbaar, waardoor in elk lied het verhaal perfect te volgen is. Bovendien valt het op hoezeer hij de teksten bestudeerd heeft en zijn kleur aanpast naargelang het lied. Een ideaal voorbeeld is 'Der Zwerg', waar hij zo de drie figuren in het verhaal een eigen karakter meegeeft. In 'Der Schiffer' wordt het enthousiasme van de schipper, dat Schubert weergeeft door grote sprongen en felle accenten, dan weer erg aanstekelijk. Op vlak van het vocale blijft er echter wat te wensen over. Henschel stelt zijn stem bijna volledig ten dienste van de tekst, wat vaak minder mooie gevolgen heeft. In het erg gedragen lied 'Meeres Stille', waar de zanger zou moeten uitpakken met het ultieme legato, onderbreekt hij bijvoorbeeld op de meeste bizarre plekken onnodig de zanglijn. Dit is des te meer jammer omdat in de wat lagere tessituur van dit lied zijn stem het beste klinkt. Henschels laagte is erg warm, vol en rond, maar deze klank houdt hij lang niet altijd vast. In de snellere liederen verdwijnt die warmte volledig en wanneer de tessituur wat hoger wordt, dunt zijn stem opvallend uit. Eigenlijk zijn er bij hem twee stemmen te horen: een erg mooi laag register en een hoogte die karakter mist. Door dat gemis aan karakter verliest de ruwheid die hij soms aan de tekst wil geven haar effect. Helmut Deutsch doet aan de piano volledig wat van een liedbegeleider verwacht mag worden. Hij verzorgt de nodige dynamische en ritmische stuwing waarop Henschel zich ideaal kan laten meedrijven.
Al bij al is dit een plaat geworden die vooral interessant is op gebied van tekstinterpretatie. Voor het puur vocale aspect van Schuberts liederen zijn er echter mooiere stemmen te vinden...

Meer over Franz Schubert


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.