Met leden van Naked Prey, Calexico en Giant Sand lijken de Friends of Dean Martinez uit Arizona alvast op het juiste spoor te zitten. Met enkele uitgebreide wereldtournees die deze zevende plaat vooraf zijn gegaan, is dat spoor zeker breed uitgezaaid. Dat opent veel deuren om deze instrumentale 'Random Harvest' trip met open armen te verwelkomen.
40 Ingetogen, verwachtingvolle minuten geven muzikaal mooi het beeld van een felle zon achter sombere regenwolken weer (zoals de foto op de achterhoes verraadt). Lang uitgetrokken gevoelspartijen worden opgevuld met vingervlugge stukken op gitaar of orgel en ontmoeten elkaar in erg sfeerscheppende, mysterieuze muzikale symfonieën. Zo bestaat de opener uit een bombastisch stukje drum- en slagwerk dat opgevuld is met opgewonden orgelklanken. De voortdurende afwisseling in de structuur van de nummers zorgt voor een variabel, filmisch schouwspel dat bestaat uit klassieke impressies, veel subtiele effecten en bergen fijn studiowerk. Toch moet Friends of Dean Martinez niet nodeloos overweldigen of overdonderen. Zo begint 'The Winter Palace' erg rustig en akoestisch met een melancholiek orgelmelodietje en wat Spaanse gitaartokkels en vormt zo een ambientesk moment dat in al zijn mystieke eenvoud siert en naadloos ontaardt in de Pink Floyd-achtige titeltrack. Een gevoel van "stilte voor de storm" is sterk op deze cd aanwezig en wordt beklemtoond door titels als 'Nowhere to Go', 'Dusk' of 'Lost Horizon'. Verder schuwt deze band geenszins de nodige experimenteerdrift of muzikale details (bijvoorbeeld door subtiele harptokkels of belletjes te steken in de hartbrekende afsluiter van de plaat). Voortdurende muzikale afwisseling en weldoordachte, thematische songstructuren maken van 'Random Harvest' veel meer dan de zoveelste postrock droneplaat. Enkel het nogal inhoudsloze nummer 'Dusk' zorgt ervoor dat Friends of Dean Martinez even te verwarren met een zoveelste Godspeed! YBE–kloon. Maar net zoals drievierde van deze plaat, gaat het ook hier maar om een vluchtige impressie.
Of het nu moet gaan om ambienteske soundscapes, symfonische composities of gierende postrockpartijen, ... deze Amerikaanse virtuozen weten het op een bloedmooie, coherente manier weer te geven. 'Random Harvest' is één langgerekte brok puur muzikaal genot die zich misschien meer geschikt is voor een duistere en eenzame omgeving om te beluisteren.

Meer over Friends of Dean Martinez


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.