Fruit Bats is een folkpoptrio uit Chicago rond multi-instrumentalist Eric Johnson (ex-Califone). 'Spelled in Bones' is de derde cd van de groep en meteen ook de beste van de drie. De country-invloeden die op de vorige platen nog prominent aanwezig waren, beperken zich nu tot een subtiele slide-gitaar die af en toe komt piepen. Wat overblijft, is pop uit de ijskast: lekker fris, ergens tussen de potjes Danone en de zoetzure saus in.

'Spelled in Bones' klinkt eigenlijk als The Beatles, maar dan zonder The Beatles. Songschrijver Eric Johnson heeft een fantastisch gevoel voor melodie en componeert zijn liedjes uiterst zorgzaam en gevarieerd. De arrangementen ondersteunen de songs volledig en springen er nooit uit. Naast akoestische en goed gedoseerde elektrische gitaren, sympathieke orgeltjes en gezellige drums, wordt er meermaals gebruik gemaakt van tweestemmige zang, wat een soort retro-effect teweegbrengt.
Dat Johnson met de seventies in zijn hoofd zat toen hij de nummers schreef, wordt daarnaast ook duidelijk in nummers als 'Born in the '70s' en het nogal clichématige 'The Earthquake of '73'. Aanvankelijk was Johnson zinnens een donker album te maken, maar daar blijkt niet veel van in huis te zijn gekomen. De met vogelgekwetter en radiogeruis gearrangeerde afsluiter 'Everyday We Wake Up It's a Beautiful Day' is hier een subtiele verwijzing naar.
De tweede helft van de plaat is van een iets lager niveau dan de eerste zes nummers doordat Fruit Bats af en toe in meligheid verzeild raakt ('The Earthquake of '73'), hier en daar ongeïnspireerd overkomt ('Traveler's Song') en soms wat langdradig wordt ('Spelled in Bones'), zowel op muzikaal als tekstueel vlak.

Echt verrassend of vernieuwend is 'Spelled in Bones' nooit. Wel bevat de cd een collectie mooie, bitterzoete en uitstekend gearrangeerde popliedjes zoals ze niet al te vaak meer worden gemaakt. Ondanks duidelijke connecties met The Beatles, The Beach Boys en recenter The Shins, heeft de groep toch genoeg te bieden om op eigen benen te kunnen staan.

Meer over Fruit Bats


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.