Met een bandnaam als Funeral verwacht een mens niet al te gauw vrolijke hoempamuziek. Verrassing: het klopt ook nog eens! Funeral is mistroosig, neerslachtig, depressief en nog minstens een vijftal equivalenten van de zojuist vermelde termen. Een dergelijke instelling vereist natuurlijk aangepaste muziek, en ook daar weet Funeral de juiste noot te treffen dankzij het gebruik van een dosis doommetal. Aangezien dit genre drijft op het overbrengen van de juiste emotie, is het dan ook de vraag of dit daadwerkelijk lukt bij deze band?

Het antwoord daarop is behoorlijk dubbel. Muzikaal tapt Funeral uit een klassiek vaatje van doom, met vooral heel veel invloeden van een act als My Dying Bride: de spaarzame gitaarakkoorden die geregeld heel langzaam wegsterven vooraleer een nieuw akkoord zijn intrede mag doen, de donderende drums die traagheid een nieuwe invulling geven en de loodzware bas dragen allemaal bij tot een uiterst grauwe sfeer. Mocht Funeral gedraaid worden tijdens een begrafenis dan zou de helft van de aanwezigen meteen zelf in het graf springen. Om maar te zeggen dat ze behoorlijk effectief klinken. Het schoentje wringt vooral zanggewijs. Funeral heeft de moeilijkere weg gekozen en gebruikt geen logge deathgrunt. Dat siert hen zeker en vast, en een cleane zang kan vaak effectiever gebruikt worden. Maar ze ligt nu wel heel dik op de muziek, in die mate zelfs dat de muziek haast verdrongen wordt en jammer genoeg is de zang daar niet sterk genoeg voor. Eén nummer lukt nog, twee waarschijnlijk ook, maar dan worden de zanglijnen behoorlijk saai wegens enorm repetitief. Dat niet alleen, maar elke zanglijn lijkt op de vorige, waardoor het soms lastig wordt om te weten welk nummer net aan het spelen is. Maar aan de andere kant, fans van het eerder vernoemde My Dying Bride hebben er allicht een tweede band om van te houden bij.

Qua sfeer zit het bij Funeral wel goed, al kunnen niet alle songs evenzeer overtuigen. Maar de zanger zal nog een pak overtuigender uit de hoek moeten komen wil het plaatje echt kloppen. Tot het zover is, is het vooral een kwestie van close, but no cigar.

Meer over Funeral


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.