Wie de naam van Georges Bizet (1838-1875) hoort, zal allicht in de eerste plaats aan Franse opera denken. Dat het genie achter "Carmen" of "Les Pêcheurs de Perles" echter ook een bijzonder begaafd pianist was, is minder geweten. Het oeuvre dat Bizet voor dit instrument bij elkaar pende, is door de onachtzaamheid van zijn weduwe en erfgenamen lange tijd onbekend gebleven. Pas nadat Bizets complete werken in het Parijse conservatorium terecht waren gekomen, kon ook de pianomuziek bestudeerd en deels uitgegeven worden. Met zijn meest recente cd, uitgebracht bij Pavane, wil de Belgische pianist Peter Vanhove een aantal van deze onbekende parels onder de aandacht brengen.

Bizets pianomuziek is onmiskenbaar doordrongen van de Franse salontraditie. Meeslepende melodieën overheersen en wijzen er overduidelijk op dat Bizet in zijn schrijfstijl zo dicht mogelijk bij het vocale wil blijven. Het Italiaanse belcanto met zijn in het oor liggende lyriek en zijn eenvoudige begeleidingsfiguren is nooit ver weg. De harmonische taal die Bizet in deze werken gebruikt zorgt steevast voor mooie kleuren, zonder dat er ooit écht verrassende wendingen opduiken. Het uiterst verzorgde legato en de verfijnde fraseringen waarmee pianist Peter Vanhove deze muziek vertolkt behagen van bij de eerste tonen van de cd. De beide nocturnes of de 'Romance sans Paroles' zijn betoverende voorbeelden van Vanhoves beheerste melodievoering. Slechts af en toe zou een beetje meer stuwing vanuit de harmonie welkom geweest zijn. Nu haalt de lyriek het soms al te veel de bovenhand op de opbouw, waardoor de iets langere composities hun richting lijken te verliezen. In de wondermooie 'Sérénade' weet Vanhove dat probleem perfect te omzeilen. Met aanstekelijk vuur geeft hij het bruisende middendeel voldoende spanning mee, zodat de charmante lyriek die erop volgt voor contrasterende rust zorgt.

Peter Vanhove presenteert met deze Bizet een plaat die alle aandacht verdient. De kleine bedenkingen wegen niet op tegen de waaier aan ontdekkingen die deze onderbelichte kant van de Franse meester biedt!

Meer over Georges Bizet


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.