Het is alweer vijf jaar geleden dat de Nederlander Gerd 'High, Wide and Wonderful' uitbracht op het label Life Enhancing Audio (LEA). In de zomer van 2001 leverde LEA voor heel wat zonnekloppers de ideale zomersoundtrack met albums van Sven Van Hees, Plastyc Buddha of compilaties als Transatlantik Lounging. Met deze reeks van releases zette LEA een standaard voor lounge-albums. Vandaag de dag is de hype van het loungen en het chill-outen een beetje voorbij en LEA brengt nog maar weinig boeiends uit. Maar met 'Perspectives' van Gerd proberen ze iedereen toch weer warm te maken voor een zwoele zomer.

En Gerd doet dan wat Gerd moet doen. Heel het album staat vol zwoele zomermuziek waarbij soms rustig in je luie strandstoel mag blijven liggen en je soms naar de dansvloer wordt gelokt. Ongetwijfeld een van de zwoelste nummers op 'Perspectives' is 'Brother' waarbij een dubby basslijn de dansbodem vormt voor de sensuele stem van Nadine Gardiner. Daardoor komt 'Brother' dicht in de buurt van lounge-meester Sven Van Hees die zijn tracks zo zwoel kon maken dat ze de vaste soundtrack werden bij een avondje (of dagje) in bed vertoeven. Maar Gerd gaat veel meer up-tempo op deze 'Perspectives' door zich te behelpen van broken beats zoals Jazzanova dat doet. Openingstrack 'Elementz' had de begingeneriek van de Starsky and Hutch-serie kunnen zijn. De track heeft zoveel funk in zich dat je zou verwachten dat Gerd een neger was. En zo zijn er nog wel een paar nummers op dit album. De vooruitgeschoven single, 'Fire in My Soul', mengt soul en funk op zo een manier dat stilstaan moeilijk wordt. Denk veel subtiele percussie, organs, vet basslijntje, een zwoele vrouwenstem, een simpel refrein en je hebt een song die even spontaan naar je hoofd stijgt als een mojito bij warm weer.
Opvallend is dat Gerd veel gebruik maakt van gastvocalen: op maar liefst negen van de vijftien tracks komt wel iemand zijn of haar zangtalent tonen. Hierdoor heeft 'Perspectives' een hoger popgehalte dan de modale lounge-cd. Waarschijnlijk was het Gerd's bedoeling om met dit album van de chill-out-sound weg te gaan en iets nieuws te proberen. Maar Gerd kan het moeilijk verbergen dat hij van de zon en zomer houdt. Alle tracks op 'Perspectives' ademen gewoon zonneschijn uit en dan voornamelijk de titeltrack. Twana Rhodes zingt uitgelaten you are free / look around / don't let them get you down . Sambadrums, losgeslagen trompetjes en een latinogitaar staan haar bij in haar enthousiasme. Enkel ' Imaginary Friend' klinkt heel wat triester en killer dan de andere tracks. Het nummer begint met strijkers en een droge beat en dat blijft ook zo. De invallende stem van Dee Ferguson grijpt je meteen bij de keel. Dat het nummer over een stukgelopen vriendschap gaat zal ongetwijfeld wel de reden zijn dat het er in dit nummer wat koeler aan toe gaat. Maar dat doet niets af aan de schoonheid van het nummer.

Toegegeven, dit is niet het album waar elke muziekliefhebber op zit te wachten, maar Gerd levert met 'Perspectives' een album af dat er zeker mag zijn. 'Perspectives' staat vol leuke zomerse songs, soms mooi, soms funky, soms opwindend, soms dansbaar. Kortom meer dan een doorsnee lounge-plaat. Als 'Outsides' van Arsenal je zomer-cd was van 2005, dan moet je zeker deze Gerd eens horen.

Meer over Gerd


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.