Gianmaria Testa is een Italiaanse charmezanger die zowel in eigen land als in Frankrijk kan rekenen op een grote schare trouwe fans. Voor hen mag het een zaligheid betekenen dat de man zijn 5de plaat, 'Altre Latitudini' ("De Andere Uitgestrektheid") eindelijk is uitgekomen. Pogingen om de rest van de wereld te beroeren, dreigen echter op een fiasco uit te draaien. Hoewel teksten in het bijbehorende boekje in het Engels, Frans en Duits werden vertaald, blijft Italiaanse poëtische muziek toch voor velen een wereldvreemd gegeven. Dat is spijtig.
De sobere, schorre stem van Gianmaria Testa staat telkens centraal en kleurt halfnarratief en met een grote gevoelswaarde de muziek op deze plaat. De meeste chansons bestaan uit gefluisterde spraakteksten met een begeleiding van contrabas, beperkt aangeslagen gitaartokkels en ver weg geproducete drums. Hoewel tal van medemuzikanten accenten leggen met klarinet, trompet, accordeon, piano of andere instrumenten blijft het begeleidende kader steevast erg sober. Deze subtiele toevoegsels nemen het algemene, akoestische gevoel van deze cd echter niet weg. Tango ('Preperisco Cosi'), wals ('Soul per Dirti Di No'), soul ('Nient' Altro che Piori') of klassieke singer- songwriternummers worden steeds met hetzelfde gemak behandeld en in een gelijkaardig zacht, sfeervol kader geplaatst. Dankzij het gebruik van een strijkerpartij hier en daar druipt de melancholie van deze muziek af. Dat maakt ze nogal verouderd klinken, waardoor ze veeleer de generatie 50'ers of 60'ers zal aanspreken. Eén enkele keer mogen in het eerder vernoemde 'Nient' Altro che Piori' blazer en elektronische gitaren even op de voorgrond treden om het nummer een modern en stevig rockaccent te geven. Meer overtollige energie valt er op 'Altre Latitudini' echter niet te bespeuren. Verder zorgt enkel het Napolitaans gezongen 'A Star' van ene Fausto Mesolella nog even voor een verrassing door een duo uitvoering met pianist Rita Marcutolli.
Dat neemt niet weg dat deze plaat een mooie sfeerbrenger is van een fabuleuze charmezanger, zelfs voor een niet Italiaans sprekende luisteraar. Recht uit het hart.

Meer over Gianmaria Testa


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.