Gimmik brengt met 'News from the Past' zes reeds vroeger opgenomen, maar nog nooit op plaat uitgebrachte nummers uit. De nummers waren oorspronkelijk zoek geraakt door schade aan het materiaal, de master-tapes of de mini-discs, maar zijn nu op miraculeuze wijze teruggevonden of hersteld. Het resultaat zijn zes nummers die in een dikke vijfentwintig minuten voorbij glijden.

'Floating Clear' mag de spits afbijten met een sferische intro die langzaam aangevuld wordt met snel en scherp hihatgetik en nazinderende actieve basdrum. Boven dit reeds vrij druk ritmisch fundament worden een ijle, als rook golvende harmonie en wat heldere vibrerende elektronicageluidjes gespannen, waardoor het plaatje compleet wordt. 'Share Some Grammar' uit 1995 is een van de twee livenummers op deze cd. Opgenomen in Wenen en geleverd met voldoende achtergrondgeluiden, geeft dit tweede nummer een indruk van de beginjaren van Gimmik. De combinatie van scherpe ritmische geluiden met meer sferische, vaak analoog gesamplede invulling valt hierbij het meeste op. Dit opzet zal trouwens nooit echt verlaten worden, maar er wordt wel op voortgebouwd. 'Typologic' uit 1999 laat deze evolutie horen. Het penetrante ritme is nog steeds aanwezig, maar de verdere invulling is veel complexer geworden. Samples worden veel meer gemoduleerd en vervormd. Wat voor veel meer afwisseling zorgt. Het vroegste werk dat is opgevist is 'Radar Aviation'. In deze livetrack uit 1994 krijgt een donkere, golvende en heel ruim klinkende harmonische basis langzaam ondersteuning van de al gekende scherpe drums. Opvallend bij alle nummers van deze cd is het vrij rustige tempo en het relatief beperkte dynamische spectrum. Het rustige karakter doet echter geen afbreuk aan de inventiviteit en variatie die in elk nummer de kop komt opsteken.

De zes nummers kabbelen voorbij zonder de luisteraar ook maar op één ogenblik te verstoren en zorgen daardoor voor uitstekende elektronische relaxatiemuziek. Doordat de nummers schijnbaar willekeurig geselecteerd zijn (het ooit eens verloren geweest zijn was het criterium) maakt deze cd waarschijnlijk interessanter voor de verzamelaar. Voor wie Gimmik van nul wil ontdekken grijpt beter terug naar eerder werk.

Meer over Gimmik


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.