Gintas Kraptavicius is een bezig mannetje uit Litouwen. Al sinds 1994 is hij bezig met het onderzoeken van de grenzen van muziek. Gintas K. zoekt naar de grens tussen geluid en muziek. Op zijn laatste dubbelalbum 'Lengvai / 60 x one minute audio colours of 2 KHz sound' probeert hij de luisteraar bewust te maken van de dunne grens tussen puur geluid en muziek, jammer genoeg met wisselend succes.

Lengvai is Litouws voor 'makkelijk' maar het is niet 'Lengvai' dat de makkelijkst gemaakte schijf is, maar wel '60 x one minute'. In zestig tracks van telkens één minuut laat de geluidskunstenaar een geluidsgolf van (hoe raad je het) 2KHz horen. Gintas K. verandert elke minuut wel iets de geluidsgolf, maar die aanpassing is uiterst miniem. Verwacht geen ritmes, variaties, melodie, kortom iets wat muziek tot muziek maakt. Hier krijgen we gewoon een toon die zestig minuten lang door je boxen komt. Een must have voor iedereen die de scherpte van zijn boxen eens wil testen?
'Lengvai' zelf is dan wel een goede poging om een definitie te geven van de grens tussen geluid en muziek. In elk van de vijf tracks speelt Gintas K. subtiel met geluiden en ritmes. Hij bouwt de vijf nummers op 'Lengvai' steeds op dezelfde manier op. Kraptavicius orchestreert een constant spel van ritme en tegenritme wat deze 'Lengvai' een ongelooflijk boeiende luisterplaat maakt. Ook de keuze van de glitches is uiterst experimenteel. Op 'Kulgrinda' bouwt Kraptavicius bijvoorbeeld een heel ritme met geluiden die verdacht veel lijken op de geluiden die onze tv maakt als het op sneeuwscherm staat. 'Koto' is zo een donker nummer vol digitaal geknars en lome zware beats dat het zonder meer evenwaardig is aan het donkerdere werk van elektronica-wizard Plastikman. Ook afsluiter 'Early Set' doet terugdenken aan de geluidsexperimenten van Plastikman. Een hoge toon, waarschijnlijk één van 2KHz, vormt de achtergrond waartegen een a-ritmisch basritme zich onder verschuilt. Subtiel vervangt Gintas K. de hoge toon door een druppelgeluid dat een mooie symbiose begint met de stilaan regelmatig geworden baslijn. Na zeven minuten 'Early Set' sluipt de hoge klank weer geheimzinnig de track binnen. Dan is het beste van de track (en de cd) wel voorbij. Gintas K. laat 'Early Set' nog 20 minuten langer doorgaan met allerlei willekeurige geluiden van zeer (zeer!) hoog tot onhoorbaar laag en natuurlijk alles ertussen. Pas rond de 22ste minuut vallen alle stukjes weer in elkaar en ontstaat er weer iets wat zich 'mooie muziek' kan laten noemen.

Gintas K. is een geluidkunstenaar en daarom moeten deze twee cd's hoogstwaarschijnlijk anders benaderd worden. '60 x one minute' is muzikaal niets waard, maar zal ongetwijfeld als kunstproject wel wereldschokkend zijn. 'Lengvai' is muzikaal dan weer wel een ontegensprekelijk hoogtepunt. Gintas K. experimenteert op verrassende, subtiele en gedurfde wijze met de grenzen van muziek en geluid. En alleen daarom is deze 'Lengvai' een aanrader. Alleen jammer dat er nog een schijfje in het hoesje zit.

Meer over Gintas K


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.