Gabriel Hernandez is een Franse kunstenaar die onder meer actief is in de grafische kunst, de fotografie en de video-art. Daarnaast heeft hij zijn eigen netlabel Rain Music en onder de GoGooo-alias heeft hij al een aantal netreleases uit. 'Long, lontain' is zijn debuut op cd.

Op dit album boetseert Hernandez tien geluidssculpturen met behulp van laptop, fieldrecordings, gitaar, melodica, piano en orgel als knutselmateriaal. Het album ademt een stemmige dromerigheid uit: Hernandez lijkt niemand te willen bruuskeren of verrassen, maar eerder gerust te stellen. De knappe opener 'Derrière...', met zijn warme ambientklanken die sobere pianoloops omarmen, zet de toon en lijkt zo van een Brian Eno-album te zijn weggeplukt. De opduikende, zweverige glitchklanken doen dan weer denken aan Taylor Deupree en de releases op diens 12K-label. Een titel als 'Les Nuages Flottent' en de bijhorende compositie is typerend voor deze schijf: ijle soundscapes drijven zachtjes voorbij als wolken op een zonnige lentedag en wijzigen traag van klank of structuur. Een donderwolk is nergens te bespeuren. 'Près de l'arbre' komt dicht in de buurt van folktronica: een akoestische folkgitaarriedel wordt gaandeweg zachtjes verbrokkeld en uitgespreid tot een zacht lappendeken van geluid. Die gitaar duikt ook op in 'Affleurement', dat door het geluid van spelende kinderen in de achtergrond thuis met de venster wagenwijd open lijkt te zijn opgenomen. In een aantal tracks plaatst Hernandez de fieldrecordings op de voorgrond en vormen ze de kern van de compositie. Dat geldt bijvoorbeeld voor 'Calme' en 'Je ne te vois plus' waar geluiden, die wel lijken te zijn opgenomen tijdens het tuinklussen, hand in hand gaan met een streepje melodica of een subtiele loop van ambientklanken.

Een slechte track is op deze release niet terug te vinden; alleen glijdt het allemaal misschien wat te vlotjes en te ongemerkt voorbij om van een hoogvlieger in het genre te kunnen spreken. Ook zijn enkele tracks dan wel samengesteld uit mooi klankmateriaal, ze zouden nog meer kunnen imponeren als er nog wat meer aandacht aan de opbouw zou worden besteed. Langs de andere kant is dat ook net zo eigen aan het ambientgenre en hoeft wat de oren bereikt nu ook weer niet altijd zo baanbrekend of innovatief te zijn.

Meer over GoGooo


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.