Ambitieus zijn ze wel, Danny Blume en Chris Kelly. Als GoodandEvil willen ze namelijk niet minder zijn dan de betaversie van waar de mens volgens hen naar toe evolueert: een vehikel voor spontane, pure expressie over de grenzen van tijd, cultuur en genre heen. En met werkgevers als Felix Da House Cat, DJ Hell, Layo and Bushwacka en Roni Size kunnen ze misschien wel het voordeel van de twijfel krijgen. De cd 'Sessions' kadert in 'The Blue Series Continuum' van het Thirsty Ear label, een reeks die tot doel heeft verschillende stijlen samen te brengen om ze te laten versmelten tot onverwachte resultaten. Hier betekent dat jazz en dancegericht productietechnieken in een ontegensprekelijk fris, soms zelfs sprankelend, licht en lichtvoetig geluid. Alleen kan het niet echt verrassend genoemd worden: het resultaat is meer iets voor de dansvloer of de chill-out dan echt spannend luisterwerk. Met kleppers als William Parker op bas en Matthew Shipp op piano was er meer te verwachten dan hier geleverd wordt.
Mooi en toegankelijk klinkend, wordt het weerbarstige tot een minimum beperkt. Zo bestaan de nummers uit deeltjes die elkaar snel genoeg afwisselen, maar net iets te vaak terugkeren, zij het soms met lichte veranderingen. Solo's zijn zelden uitgespeeld en kunnen nooit echt overtuigen. Toch dient gezegd dat de samples van de live instrumenten in een mooi geheel gegoten worden met goed gedoseerde scratches, beats, reverb en andere effecten. Nu eens funky zoals in 'Then Again' of wat Indisch door de gestreken contrabas en de tabla-achtige klank in 'Change of Plans'. De mooiste sfeerschepping is ongetwijfeld te horen in 'Sweetbitter'. Weerom gestreken bas, orgel, doffe dreunen en een zwevende trombone roepen vertraagde beelden op van een begrafenis die later, door het stijgend volume en het toenemend aantal dreunen in een schietpartij lijkt te ontaarden.
Fraaiere compositorische momenten zijn er te noteren bij 'Roll it Back'. Een refreintje met een vrijere baspartij, even vrij tingelende keyboards en korte energieke riffs spelende trombones geven de muziek het wankelende dat op deze cd net iets te vaak ontbreekt. In 'Close Call' wordt dit zelfs gecombineerd met leuke klankkleuren. Een vrolijk en vrij klaterende piano krijgt hier steun van James Bond-achtige blazers. De gesamplede splash van trompetten die een episode afsluit houdt dan het midden tussen muziek voor deze Britse held en de soundtrack bij een Kungfu film. Wanneer het tempo dan wat terugschakelt, blijft het misdaadfilmsfeertje bewaard maar mogen keyboards en trompet collectief improviseren. Een derde episode bestaat uit subtiel trombonespel waarbij één steeds herhaalde noot telkens van kleur en helderheid wisselt. Dit zijn de momenten dat luisteren met hoofdtelefoon loont. Meestal echter zal de cd als achtergrond en chill muziek beter uitkomen.
'Sessions' is uitsluitend via import verkrijgbaar. Online bestellen kan via www.amazon.com.

Meer over GoodandEvil


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.