Gravenhurst, het project van Nick Talbot, lijkt een buitenbeentje op het elektronicalabel Warp. Hoewel Talbot op 'Fires in Distant Buildings' het pad van de folk meer en meer verlaat, zijn er niet veel elektronica-invloeden te bespeuren. Dit weerhoudt hem er echter niet van om met veel succes een heel eigen sfeer op te bouwen. Daarin vormen spanning, tegenstelling en schoonheid de belangrijkste elementen.

Waar opener 'Down River' met zijn eenvoudig gitaardeuntje en kortstondige uitbarstingen niet zou misstaan bij beelden van een roadtrip, zit er in de single 'The Velvet Cell' een haastige vaart die contrasteert met de mijmeringen in de tekst ("To understand the killer / I must become the killer"). Qua schoonheid blijft het album in stijgende lijn gaan: 'Animals' is een op piano gebaseerd nummer dat uitblinkt door eenvoud. De aandoenlijke zachtheid waarmee het nummer begint, ruimt pas tegen het einde plaats voor een subtiele, maar pittige gitaar. Talbot vergeet niet om de luisteraar zachtjes terug neer te zetten. Die rustige aanpak wordt nog verder uitgewerkt in 'Nicole', een breekbaar nummer met slechts zang en gitaar. Met 'The Velvet Cell Reprise' schudt Talbot de luisteraar terug wakker en slaat hem met allerlei synthesizergeluidjes om de oren. In 'Cities Beneath the Sea' mag de synthesizer enkel nog een achtergrondbedje leveren en zingt Talbot "There is beauty that no-one will see". Inderdaad, dit is pracht die je moet horen. Dat geldt ook voor het tien minuten durende epos 'Songs from Under the Arches", een nummer dat zacht gitaarspel gebalanceerd afwisselt met een verslavende mengeling van keyboards en stevige drones. Nog meer geldt dat voor de afsluitende cover van The Kinks, 'See My Friends', dat een typische 3-minuten-popsong ombouwt tot een chaotische explosie die anderhalve minuut voor het einde zijn hoogtepunt bereikt. De rest dient om te bekomen.

Dat is wel even nodig na een gevarieerd album met meerdere hoogtepunten. De muzikale uitstapjes van Talbot zijn stuk voor stuk geslaagd, al slaagt hij er niet altijd in om de nummers muzikaal even sterk te onderbouwen. Dat is echter geen excuus om niet ten volle van dit album te genieten.

Meer over Gravenhurst


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.