De hoes van dit album zou evengoed bij een metalplaat passen, maar wie een snoeiharde plaat verwacht, komt bedrogen uit. Gregorian maakt namelijk zeemzoete liedjes vanuit een welbepaald concept: combineer middeleeuwse koorgezangen met moderne popmuziek. Het concept is ambitieus en origineel, maar Gregorian slaagt er niet echt in de luisteraar te overtuigen en het album klinkt dan ook vooral als een uit de hand gelopen grap.

Het grootste probleem van het album is dat het schippert tussen de twee stijlen in. Liefhebbers van Gregoriaanse gezangen zullen niet veel hebben aan het overdreven commerciƫle tintje en de al bij al toch veeleer flauwe koorzang. Popfanaten op hun beurt zullen waarschijnlijk de originele versies verkiezen boven de flauwe afkooksels, die vooral mikken op goedkoop sentiment. Talrijke violen, harpgetokkel, een paar solo's van een dwarsfluit en een sitar, alles krijgt keurig zijn plaatsje in het geheel. Helaas is het allemaal zo ongelooflijk onpersoonlijk. Zelfs bij de gitaarsolo's is elke vorm van snedigheid of creativiteit ver te zoeken. Bovendien werden er computergewijs allerlei achtergrondgeluiden toegevoegd met als doel het mystiek sfeertje nog wat extra in de verf te zetten. De verzamelde donders, bliksems, windhozen en klokslagen schieten hun doel echter voorbij en werken eerder averechts door het nog meer fake doet overkomen.

Het leukste en spannendste aan de cd is dan ook het proberen herkennen van de originele nummers. Zo passeren hier onder anderen David Bowie, Pink Floyd, The Rolling Stones, Metallica en Deep Purple de revue. Als hun nummers toch nog enigszins standhouden na de behandeling met het Gregoriaanse bleekmiddel, is dit louter te danken aan de kracht van het originele nummer. Zo ligt de bewerking van 'Stop Crying your Heart' van Oasis, het beste wat op de cd te horen is, op zich best wel goed in de oren, maar blijft het niveau mijlenver onder de echte versie.

Te onthouden valt dus vooral het concept, dat mits betere uitwerking eventueel perspectieven biedt. Dit album parodieert echter volledig haar eigen idee en delft zo haar eigen graf.

Meer over Gregorian


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.