Ondanks het feit dat de Grimethorpe Colliery (UK Coal) Band sinds 1992 amper nog een wedstrijd van formaat heeft gewonnen, behoort deze brassband tot de absolute top. De band werd in 1917 opgericht als ontspanningsactiviteit voor de lokale mijnwerkers. Niettemin won Grimethorpe de daaropvolgende jaren heel wat gerenommeerde wedstrijden. In 1972 nam Elgar Howarth het roer over. Twintig jaar later werd ook Grimethorpe het slachtoffer van de mijnsluitingen in Engeland. Zeventien bandleden, zo'n tweederde van het gezelschap, hoorden vijf dagen voor de Nationale Kampioenschappen dat ze zonder werk zaten. Het orkest behaalde ondanks de omstandigheden toch de overwinning, een echt gebeurd sprookje dat de inspiratie gaf voor de film 'Brassed Off'. Sindsdien koos men bij Grimethorpe vooral om te toeren en cd's op te nemen en kwamen de concours op het achterplan.

'The Early Years' is het derde deel in een ambitieuze reeks van zes albums waarmee de Grimethorpe Colliery Band en dirigent Elgar Howarth een gedegen overzicht wil bieden van de geschiedenis van de Britse brassbandmuziek. Net als in 'The Golden Era 1920-1970' en 'The Salvation Army Connection' moesten zware beslissingen worden genomen omtrent de repertoirekeuze (een selectie uit de stukken die in die periode furore maakten), maar ook hier krijg je een shortlist van aanraders die de cd niet haalden.

Omdat men bij de brassbands in de gegeven periode nog aan het zoeken was naar een ideale, vaste bezetting, wilde Howarth ook dit aspect respecteren en moest de band op zoek naar onder meer klarinettisten en muzikanten die overweg konden met een ophicle├»de, een instrument met kleppen dat min of meer geldt als de voorloper van het euphonium of de tenortuba. Die instrumenten zijn dan ook te horen op het openingsnummer 'Yorkshire Waltzes' van Enderby Jackson en 'Quadrilles' van Paul Jean-Jacques Lacome, werken die ten onrechte vergeten zijn. Tevens verkoos Howarth te werken met cornetten uit die periode, die een kleinere boring hadden en scherper klonken. 'Estudiantina', een andere wals en het lyrische 'Pretty Jane', met een prachtige cornetsolo, worden evenmin vaak gespeeld. In tegenstelling tot nu waren veel werken, vooral dan bij wedstrijden, arrangementen van klassieke werken en operafragmenten in het bijzonder. Op deze cd vinden we de ouverture van Rossini's 'William Tell' en 'Hansel en Gretel', een selectie van melodie├źn uit deze sprookjesopera. De mars 'BB & CF' en het schitterende 'Labour and Love' zijn twee werken die het moderne repertoire wel hebben overleefd. Het laatstgenoemde is een compositie van Percy Fletcher uit 1913, dat doorgaat voor het eerste echt originele werk dat specifiek voor brassband werd geschreven.

Met 'The Early Years' heeft Grimethorpe een op en top klassiek aandoende cd samengesteld en in die optiek zal ze voor sommige liefhebbers een beetje wollig overkomen. Toch blijkt er stilaan weer een hernieuwde interesse te bestaan voor meer klassieke brassbandwerken. Met werken waarvan nauwelijks recente goedklinkende opnames bestaan is Elgar Howarth erin geslaagd om een historisch verantwoorde cd op te nemen die tegelijk meer dan boeiend genoeg is om vaker in de cd-lader te stoppen.

Meer over Grimethorpe Colliery (UK Coal) Band


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.