Het Morr Music-label heeft de mensheid al veel goede muziek geschonken, denk maar aan de jongste albums van Fat John & Styrofoam, Isan en The Year Of. Maar soms zouden ze bij het Duitse label gerust wat selectiever mogen zijn in hun releases, getuige daarvan deze Guther. Op 'Sundet' brengt het duo Julia Guther en Berend Intelmann mainstream sodapop, maar dan heel lo-fi geknutseld.

'Sundet' opent in opperste Morr-traditie: elektronica en gitaargetokkel met een zachte drum. Op dat moment kan alles nog, maar als Julia Guther begint te zingen, belooft er nog maar weinig moois te gebeuren. Guther probeert met een volwassen vrouwenstem op een kinderlijke manier te zingen en dat werkt helaas niet. Ook is het niet echt zingen geworden, maar eerder praten. Een zanger(es) die gewoon zanglijnen zegt, lijkt trouwens het keurmerk van Morr Music te worden, luister maar naar 'Slow Days' van The Year Of en 's/t' van Electric President. Tekstueel gebeurt er ook niet echt noemenswaardig veel. Tenzij er iemand warm loopt voor teksten als and we leave / and we get somewhere / and we leave / and we get there and we leave zoals ze zingt in 'Many Frames Per Moment'.
Het is ook enkel in het begin van de plaat dat er een duidelijke rol voor de elektronica is weggelegd. Nadien blijft 'Sundet' steken in een mainstreamalbum zonder veel franjes. Sporadisch mag eens een ander instrument zijn intrede maken, maar de arrangementen blijven allemaal heel beperkt.
Licht in de duisternis is 'Trick or Treat' dat met zijn helder gitaarspel en dynamische drums wel kan bekoren. Door de heldere opbouw komt de zeurderige zang/parlando voor het eerst tot zijn recht. Nog een pluspunt zijn de wat langere outro's van 'Afraid' en 'Who Was First'. Daarin mag Guther niet meer zingen van haar muzikale vriend en nemen de instrumenten het volledig over om met een mooie opbouw tot een vol, harmonieus geluid te komen. Dit samenspel is zeker voer voor de postrockfans, al moeten ze er wel het uiterst middelmatige begin van deze songs bijnemen.

Guther laat op 'Sundet' horen nog niet echt rijp te zijn om op het grote publiek los gelaten te worden. Dat Guther muzikaal potentieel heeft, laat zich horen in enkele mooie opbouwen. De zanglijnen moeten duidelijk nog bijgewerkt worden of zouden een beter evenwicht moeten vinden met de instrumentale arrangementen. Slechts één enkele keer komt dit ook effectief tot een mooi samenspel. Jammer genoeg is dat te weinig om de andere 10 songs er bij te nemen. 'Sundet' is een gemiste kans, maar Guther krijgt zicht op een herkansing.

Meer over Guther


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.