Soms zijn bands er echt op uit om luisteraars een zo extreem mogelijk potje muziek voor te schotelen. Gutworm is er zo eentje: de band heeft genoeg van wat genoegzaam doorsnee hardcore kan genoemd worden en gaat dus van de weeromstuit het tempo en de bruutheid van het geheel opdrijven zonder over te schakelen naar een genre als death metal. Dat is geen gemakkelijke opgave, maar Gutworm weet zich vrij goed uit de slag te trekken, al vergt het wel meerdere luisterbeurten vooraleer de band treffend kan overtuigen.

Gutworm stript alle onnodige zaken weg van hun sound, tot enkel nog beukende gitaren overblijven. Veel melodie zit dus niet verborgen op 'Ruin the Memory'. Zodra opener 'What You Are' netjes uit de startblokken is geschoten is het schuren, blazen en krijsen dat het een lieve lust is. Vooral in het begin kan deze plotse barrage aan geluid voor moeilijke momenten zorgen, zeker wanneer frontman Neil Hudson zijn strot opentrekt. Deze brave jongen beschikt namelijk over een stemapparaat waarvoor de termen loeihard, schril en onverstaanbaar zijn uitgevonden. Gesneden koek voor de loodzware gitaren, maar links en rechts iets te monotoon om te kunnen overtuigen. Het grote voordeel is wel dat Hudsons stem behoorlijk went en na een drietal songs valt zijn geschreeuw zelfs niet meer zo hard op. Nergens op het album wordt daadwerkelijk gas terug genomen en dat is soms jammer, vooral omdat de luisteraar nergens even respijt wordt gegund. Volgens de heren zelf zit er een flinke brok agressie en frustratie in deze cd verwerkt en dat valt eraan te horen. Het is net alsof de gigantische oerschreeuw met een megafoon de wereld in wordt gestuurd, op zijn weg muren en huizen verbrokkelend.

Compromisloos en hyperagressief tot soms op het randje van het draaglijke vat Gutworm behoorlijk goed samen, maar wie deze grens overwint zal merken dat Gutworm vaak net intelligenter tewerk gaat dan het gros van de muzikanten. Wie zich hieraan wil wagen neemt dus best oordopjes mee.

Meer over Gutworm


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.