Het Duitse Haggard heeft nog niet gek veel albums op de wereld losgelaten, maar wist wel telkens behoorlijk op te vallen. Niet alleen wist deze groep rond spilfiguur Asis Nasseri iedere keer een plaat op te hangen aan historische feiten, maar ook gebruik te maken van een zeer uitgebreid klassiek orkest. Vandaag de dag mag dat misschien schering en inslag zijn, maar bij Haggard maakt het klassieke instrumentarium wel degelijk integraal deel uit van de composities en is het geen gimmick. 'Tales of Ithiria' is de eerste keer dat deze band een volledig eigen concept en verhaal bezigt en dus niet uit de geschiedenis put.

Ook al waren de vorige albums behoorlijk sferisch, deze keer heeft Haggard er echt voor gezorgd dat de luisteraar een filmgevoel krijgt. Zo begint 'The Origin' als een bijzonder spannende film, compleet met een zwoele vertellersstem. Dankzij duister klinkende keyboards wordt de spanning ten top gedreven. Jammer genoeg haalt het volgende titelnummer de vaart er een beetje uit, want er volgt na de climax van de intro geen snelle song, maar een behoorlijk rustig stuk van acht minuten, waarbij het klassieke instrumentarium in de clinch gaat met voorzichtige metalgitaren en een vrouwelijke operastem duelleert met de oergrom van Nasseri. Zowat na elk nummer komt er trouwens een kort filmisch intermezzo langs dat het verhaal schetst van Ithiria, het verzonnen land. Het idee is alvast leuk uitgewerkt, maar het haalt evengoed soms de vaart uit het album. Wat wel een leuke verrassing blijkt, is de cover van 'Hijo De La Luna'. Iedereen zal het nummer meteen herkennen, maar Haggard weet er toch een eigen draai aan te geven met voorzichtig vermetalliseerde invloeden. Voor het overige is het getrouw de mix tussen klassieke stukken en epische gothic metal die de klok slaat. Weinig nieuws onder de zon, maar op en top Haggard.

Met 'Tales of Ithiria' zal Haggard waarschijnlijk niet zo gek veel fans bijwinnen, maar iedereen die al verzot was op de exploten van dit project, zal zich nu weer met een lustige blik in de handjes wrijven.

Meer over Haggard


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.