Het debuut van het Zweedse Hammerfall, 'Glory to the Brave', sloeg destijds in als een bom. Deze Vikingen verenigden immers de continenten Amerika en Europa in één muzikaal bad. De traditionele metal is volledig gemodelleerd naar Amerikaans model, maar de inzet en verbetenheid waar Hammerfall garant voor staat is duidelijk Europees. Het legde de band geen windeieren. Gelukkig is de muziek telkens van een zeer hoog niveau en dat is op 'Unbent, Unbowed, Unbroken' alweer waar.
'Secrets' en 'Blood Bound', de twee eerste nummers op de schijf laten voorzichtig een duistere kant van Hammerfall horen. Daar waar de band voorheen vooral glorie en metaal verheerlijkte klinkt de band nu volwassen en is de tekstuele inslag een tikje minder clichématig geworden. Het drumwerk is meer dan solide en het tempo wordt flink gaande gehouden. De gitaarpartijen van Stefan Elmgren en Oscar Dronjak zitten boordevol heerlijk gierende solo's en de ritmepartijen scheuren een aardig eind weg. Voornaamste componist Dronjak weet perfect dat hij de nummers meeslepend moet maken en dat van de hak op de tak springen veel luisteraars afschrikt. Dat verklaart wellicht waarom Hammerfall-nummers vaak eenvoudig klinken. De zangpartijen van Joacim Cans zijn daar overigens ook netjes op afgesteld. Met zijn ietwat iele edoch overtuigende stem krijgt hij heel makkelijk iedereen mee in de refreinen, die steevast eenvoudig en helder zijn. Zo blijven ze makkelijk te onthouden en kan een menigte snel en luid meebrullen bij een show van Hammerfall. De vernieuwing wordt tot een minimum herleid. Een heel leuk extraatje is de twaalf minuten durende afsluiter 'Knights of the 21st Century'. Dit nummer klinkt als een klok en doorloopt het hele scala aan invloeden dat Hammerfall meedraagt, gaande van ingetogen, rustige passages tot ouderwets harde heavy metal. Als kers op de taart wist Hammerfall Cronos van Venom te strikken om een aantal lijnen te debiteren met zijn heel eigenzinnige stem. Het Britse accent en de rollende 'r' maken het plaatje compleet.
Het wordt bijzonder voorspelbaar, maar Hammerfall heeft zich eens te meer overtroffen op 'Unbent, Unbowed, Unbroken'. De oerdegelijke heavy metal van deze band functioneert het beste als er zo weinig mogelijk aan stijlwijziging wordt gedaan. Hammerfall weet steevast catchy materiaal te presenteren dat altijd lekker smaakt.

Meer over Hammerfall


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.